6. října 2021 • 22:41

Krutý start do kvalifikace ME. České házenkářky utrpěly ve Francii debakl

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

České házenkářky na úvod kvalifikace mistrovství Evropy na překvapení nedosáhly a v prvním z šesti utkání čtyřčlenné skupiny utrpěly na půdě Francie debakl 22:38. Čerstvé olympijské vítězky a obhájkyně stříbra z posledního kontinentálního šampionátu rozhodly v Besanconu už do poločasu, který vyhrály 19:12. V druhém dějství pak svěřenkyně trenéra Jana Bašného podlehly favoritkám o devět branek.



V druhém z říjnových zápasů přivítají české reprezentantky v neděli ve Zlíně bronzové medailistky z posledního Eura Chorvatky. Nabitou čtyřčlennou skupinu doplňuje Ukrajina, na závěrečný turnaj v příštím roce, který hostí tři země, projdou první dva týmy.

Zatímco Francouzky nastoupily k prvnímu utkání od výhry ve finále olympijského turnaje na začátku srpna, Češky nehrály od dubnového vítězného play off o světový šampionát proti Švýcarsku. Do sestavy hostujícího týmu se po delší době vrátily Holanová, Stellnerová či Aspridu, za svobodna Ryšánková.

Český celek dokázal velkému favoritovi vzdorovat jen v samém úvodu, kdy vedl 1:0 a 2:1. Ještě do poloviny úvodního dějství se Bašného svěřenkyně držely na dostřel, ale poté už nadobro převzal otěže utkání favorit. Úřadující olympijské vítězky sérii tří gólů odskočily v 18. minutě na 14:9, těsně před pauzou pak zaznamenaly šňůru čtyř tref a do kabiny šly s pohodlným vedením 19:12.

České házenkářky na úvod kvalifikace mistrovství Evropy utrpěly debakl 22:38 ve Francii
České házenkářky na úvod kvalifikace mistrovství Evropy utrpěly debakl 22:38 ve Francii

Po přestávce domácí tým pokračoval v místy až exhibičním duchu. Českému celku nebyl nic platný ani oddychový čas, během něhož se trenér Bašný zlobil na své svěřenkyně za to, že se špatně vracejí do obrany. V druhé části druhé půle se už hra hostujícího týmu zcela „rozpadla“.

Češky nakonec inkasovaly 38 branek, což je druhý nejvyšší počet od doby, co v roce 2010 převzal reprezentaci trenér Bašný. Více gólů pod ním reprezentantky dostaly jen v červnu 2011 při debaklu 26:42 od Černé Hory. Češky zároveň utrpěly nejvyšší prohru od prosince 2017, kdy na světovém šampionátu podlehly Norkám 16:34. Bašnému tak pořádně zhořknul zápas proti Francii, kde od roku 1990 žije a trénuje tamní kluby.

Kvalifikace mistrovství Evropy 2022 házenkářek - skupina 4:

Francie - ČR 38:22 (19:12)

Sestava a branky ČR: Kudláčková, Řezáčová - Knedlíková 1, Aspridu, Kordovská 4, Andrýsková, Hurychová 2, Šustková 1, Frančíková 2, Stříšková 2, Stellnerová, Zachová 1, Kovařová 2, Jeřábková 3, Malá 2, Holanová 2.

Nejvíce branek Francie: Nocandyová, Lassourceová, Horaceková a Foppaová všechny 5. Rozhodčí: M. Sáová, V. Sáová (obě Portug.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 3/2. Vyloučení: 4:4. Diváci: 3300 (vyprodáno).

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud