Marián Šustr
18. června 2023 • 16:40

První výhra v UFC! Bledá ustála závěrečný tlak, Brazilku porazila na body

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Napravená premiéra. Tereza Bledá ukázala posun, převálcovala soupeřku a v prestižní organizaci UFC zaznamenala první vítězství. Jedenadvacetiletá bojovnice si po prohraném debutu spravila chuť na šampionce z Brazílie, Gabrielle Fernandesové. Češka získala všechny tři kola, pro ni typickými hody a dominancí na zemi. Co je vůbec nejdůležitější, v Las Vegas ukázala, že mezi světovou elitu patří.



UFC pocítilo svěží vítr z Česka. Tereza Bledá potvrdila roli jednoho z největších talentů evropského MMA. Bývala šampionka Oktagonu v sobotu porazila nebezpečnou kickboxerku Gabriellu Fernandesovou. Po třech kolech sudí jednomyslně rozhodli o výsledku ve prospěch české bojovnice, která si tak z Las Vegas odváží první vítězství v nejprestižnější organizaci světa.

„V životě jsem nebyla šťastnější,“ vypravila ze sebe teprve jedenadvacetiletá bojovnice bezprostředně poté, co ji rozhodčí zvedl ruku. „Snažím se nerozplakat. Jsem hrozně ráda, že jsem konečně vyhrávala a ukázala, co dokážu.“

Na tvrdé kopy brazilské bojovnice se Bledá poctivě připravila. Právě jeden takový zachytila hned v prvním kole a soupeřku hodila na zem. Ubránila pokus o páku na ruku a s klidem kontrolovala zbytek první části.

Ve stejném stylu pokračovala i v druhé pětiminutovce. Tvrdým předním direktem si hlídala vzdálenost. Jakmile Brazilka kopla, vypálila Bledá do útoku. Dostala Fernandesovou na pletivo a po chvíli ji strhla na zem, kde nebyla daleko od ukončení.

V závěru zápasu se Češka dostala do problémů, udržela si však chladnou hlavu. „Inkasovala jsem nějaké údery, ale zůstala jsem déle v postoji záměrně. Chtěla jsem, aby si soupeřka myslela, že je blízko toho, aby mě ukončila. Chtěla jsem ji nachytat strhem na zem,“ zhodnotila Bledá jedinou krizovou situaci zápasu, po které opět Brazilku hodila na lopatky.

Vítězství nad Fernandesovou je bezesporu to nejdůležitější v její kariéře. Do UFC vstupovala po krasojízdě, kterou předvedla na domácí scéně. V pyramidě Oktagon Underground se, tehdy neznámá amatérka Bledá, probojovala až do finále. Cestou porazila nejlepší české bojovnice, Lucii Pudilovou a Magdalenu Šormovou. Na vrcholu pyramidy se střetla s největším talentem Slovenska, Lucií Szabovou. A byl z toho první velký triumf.

Před podepsáním smlouvy v USA absolvovala ještě pět zápasů. Ze všech odcházela vítězně. Stala se také první ženou, která získala pás šampionky Oktagon MMA. Když přišla premiéra v UFC, očekávání bylo nezměrné. Debut se nevydařil. Bledá padla brutálním KO a mnozí začali pochybovat.

Dominantní výkon nad Fernandesovou mnohé otázky zodpověděl. Česká bojovnice ukázala velký posun v pohybu na nohou a působila mnohem sebejistěji. Na Brazilku se skvěle připravila. Přežila tlak, vymazala její nejsilnější zbraně a prosadila svou hru. Bledá si uvědomuje, že stále je na čem pracovat. „Jsem hodně mladá, tak se chci soustředit na zlepšování svých schopností. Nechci zápasit každé tři měsíce. Stačí mi jednou za půl roku, ale chci do boje nastupovat opravdu připravená. Dá mi to také prostor k osvojení nových technik. Zaměřím se třeba i na postoj.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud