3. února 2020 • 08:19

Sainz si vylepšil na Dakaru rekord. Na tuhle výhru jsem pyšný, řekl

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou sportovci, kteří nestárnou a špičkové výkony za hranicí možností normálních smrtelníků jsou schopní podávat klidně daleko po padesátce. Jedním z nich je například Carlos Sainz, který si nedávno na Dakaru dojel pro třetí vítězství kariéry. „Cítím se asi tak, jak si můžete myslet - opravdu šťastný," řekl pilot speciálu X-raid MINI JCW Team, který měl tentokrát těžkou konkurenci.



Přesun Dakaru z Jižní Ameriky do Saúdské Arábie není ničím, co by mělo sedmapadesátiletého matadora zastavit, nebo překvapit. Však dvojnásobný mistr světa v rallye už během kariéry dokázal svou závodnickou přizpůsobivost.

Poprvé naskočil Sainz do náročné rallye v roce 2006 a k výhře měl daleko, dojel jedenáctý. Jenže Španěl dál sbíral zkušenosti a v roce 2010 už slavil výhru. Tehdy ještě s Volkswagenem. V roce 2018 pak slavil podruhé s Peugeotem a letos už s MINI, se kterým si mimochodem vylepšil vlastní rekord pro nejstaršího vítěze Dakaru.

Carlos Sainz je vítězem pro rok 2020Foto REUTERS/Hamad I Mohammed

„Bylo to náročné, jeli jsme úplně naplno od startu až do konce,“ řekl pro motorsport.com a potvrdil, že letošní Dakar byl skutečně hodně rychlý. „Navíc Násir al-Attíja a Stéphane Peterhansel byli velmi slinými soupeři. Jsem na vítězství s tímhle novým vozem opravdu pyšný,“ řekl.

Po dojezdu do cíle pak došlo na dálku ještě na menší špičkování s loňským vítězem Al-Attíjou, kterému se nezdálo, že čtyřkolky, jako jeho Toyota Hilux, jsou ve stejné kategorii s dvoukolkami, kterou řídil například právě Sainz.

Vozy s náhonem na všechna čtyři kola vyhrály pouze tři z dvanácti etap, zbytek zvládli získat piloti s dvoukolkami. Osm z devíti pak brali Sainz s Peterhanselem na MINI. „Rozhodně si nechci stěžovat, ale myslím si, že tohle není fér. Závodění jsem si užil, ale užil bych si ho víc, kdyby oba soupeři měli pohon 4x4,“ řekl Al-Attíja, který i tak na vítěze ztratil jen něco málo přes šest minut.

Sainz měl ale trochu jiný názor. Od začátku prý tušil, že boj o vítězství bude probíhat pouze mezi ním, Peterhanselem a Al-Attíjou, ale spíš měl za to, že ve výhodě je Katařan. „Na začátku to tak bylo, vpředu jelo hodně Toyot a jen dvě MINI, takže to vypadalo jako handicap,“ dodal.

Carlos Sainz vyhrál s MINI s náskokem šesti minutFoto REUTERS/Hamad I Mohammed

„Tohle je jedna z výher, na kterou jsem opravdu pyšný. Nechci ty ostatní podhodnotit, ale byly prostě jiné,“ snažil se vysvětlit.

Teď na Sainze čeká především odpočinek, těsné boje v Saúdské Arábii byly i pro takového veterána dost psychicky náročné. I proto nechtěl zatím odpovídat na otázky ohledně návratu pro Dakar 2021.

Tým si nicméně vybral hodně slušný, v barvách X-raid se totiž objevovali také Orlando Terranova (se čtyřkolkou MINI dojel šestý) a Jásir Seaidan (dokončil celkově devátý). A vůbec první letošní etapu vyhrál Litevec Vaidatos Zala, další pilot stroje Mini.

„Jsme ohromeni, nečekali jsme první a třetí místo, to je báječný týmový výsledek,“ chválil si šéf stáje X-raid Sven Quandt. „Po tolika letech bojů jsme rádi, že jsme znovu dokázali ovládnout Dakar.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud