6. září 2011 • 22:20

Ayrton Senna se dočkal pocty, do distribuce jde na DVD film o jeho životě

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci formule 1 a zajímavých sportovních příběhů pozor. V září v Česku vychází na DVD film o legendárním brazilském pilotovi a trojnásobném mistru světa Ayrtonu Sennovi. "Neznal strach, neznal limity, nepotkal sobě rovného." Takový zvolili tvůrci hlavní slogan poutavého dokumentu.



Dílo ukazuje životní i sportovní cestu závodníka, kterého mnozí považují za nejlepšího jezdce všech dob. Zvláště detailně je zachycen jeho fyzický a duševní vývoj na závodních okruzích, ale i v soukromí.

Senna se stal nejtalentovanějším nováčkem, který do té chvíle usedl do F1. Už za deset let se však proměnil v mýty opředenou legendu, když v roce 1994 tragicky zahynul při havárii v Imole. Byl dosud posledním pilotem, který v seriálu Velkých cen přišel o život a rozloučení s ním se zúčastnilo zhruba 1,5 milionu lidí!

Díky úzké spolupráci s rodinou závodníka a s vedením Formule 1 se film SENNA stává prvním oficiálním dokumentem o jeho životě s mnoha úžasnými a dosud nepublikovanými archivními materiály. Režisér snímku Asif Kapadia měl k dispozici jak rodinný archiv, tak i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone.

Ve filmu tedy nechybí stěžejní momenty, jako deštivá GP Monaka 1984 či první vítězství v Portugalsku 1985 s tehdy černozlatým Lotusem.

Opomenuty nezůstávají ani jeho napjaté vztahy s týmovým kolegou Alainem Prostem. Navzdory tomu, nebo právě proto, že na konci 80. let stáj McLaren vládla startovnímu poli, se mezi oběma piloty rozhořela otevřená válka. Ta vyvrcholila kolizemi v Suzuce 1989 a 1990. Při druhé srážce už však Francouz řídil Ferrari.

Ayrton Senna vlétl v roce 1984 jako uragán. První šanci mu při testování na podzim 1983 nabídl Frank Williams. Tedy stáj, v jejímž modrobílém monopostu se v 7. kole Grand Prix San Marina v Imole o necelých jedenáct let později přišel ve svých 34 letech o život.

Mezitím stihl absolvovat 161 Grand Prix na vozech Toleman, Lotus, McLaren a Williams, 41 z nich vyhrál. Jeho 65 postavení v čele startovního pole bylo rekordem až do Velké ceny USA 2006, kdy tento výkon překonal Michael Schumacher.

Příjmení Senna, které si mladý Ayrton da Silva vypůjčil od své matky, ovšem z nejsledovanější kategorie motoristického sportu nezmizelo. Nese jej také jeho synovec Bruno, současný pilot Renaultu, respektive týmu s plným názvem Lotus Renault GP. O posledním prázdninovém víkendu ve Spa-Francorchamps usedl do monopostu v oživené černozlaté barevné kombinaci poprvé a pamětníkům tím cosi připomněl...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud