Ivo Pospíšil
22. října 2013 • 11:23

Další teenager v F1. Fandí hokejové Ufě, spekuluje se o jeho zkušenostech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyrazili tím dech expertům i fanouškům. Když hledali nástupce Daniela Ricciarda (příští rok bude jezdit s Vettelem v Red Bullu) nejvíce se skloňovala jména Antónia Félixe da Costy nebo Carlose Sainze jr. Nakonec však v Toro Rosso ukázali na teprve devatenáctiletého Daniila Kvjata - Rusa, jenž žije v Římě, fandí hokejové Ufě. Do F1 tak míří (na což upozorňují i kritici) další teenager!  



Bude to paradoxní situace. Poprvé v historii vyjedou ve formuli 1 hned dva ruští závodníci. Ti dva ale budou zároveň i nejmladší na startu. Již potvrzeného a teprve osmnáctiletého Sergeje Sirotkina v Sauberu doplní další teenager v Toro Rosso, devatenáctiletý Daniil Kvjat.

Že by příliš brzy na tak elitní kategorii jako je formule 1? Už ne.

„Těším se, až spolu začneme pracovat. Uvidíme se v roce 2014 ne-li dřív,“ vyjádřil na Twitteru radost z nové akvizice současný pilot Tora Rossa Jean Eric Vergne.

A připojil se i jinak odcházející Daniel Ricciardo, který v příští sezoně bude jezdit v Red Bullu. „Dobrá práce Danyho. Ten kluk je hodně rychlý. Už se těším se, až ho potkám na trati.“

Rychlý? Ano. Už nyní se ale fanoušci dohadují, zda je dostatečně zkušený a není pro něj ještě příliš brzy. Má za sebou jen pár závodů v nižších sériích jako GP3 (14 startů, 2 vítězství) či Formule 3.

Při testech mladíků F1 dokonce s vozem Toro Rosso vyjel mimo trať.

VIDEO: Kvjatův výlet mimo trať

„Tohle bolí, ale prostě to tak je. Daniilovi to přeju,“ řekl poté jezdec António Félix da Costy, který byl pro křeslo v týmu původně favorizován. „Daniil si může být jistý, že dostane veškerou naší podporu, aby u nás zažil co nejlepší začátek kariéry v F1,“ uvedl šéf týmu Franz Tost.

Ač Rus, žije Kvjat se svou rodinou v italském Římě, ovládá čtyři jazyky (angličtinu, španělštinu, italštinu a ruštinu), přičemž je velkým fanouškem hokejového klubu Ufa.

Když letos vyhrál i v nižší sérii Formule 3 závod v Zandvoortu, bylo to pro organizátory tak překvapivé, že neměli po ruce na stupních vítězů ani ruskou hymnu. Na počet jeho triumfu tak proto zněla Vlastenecká píseň od Michaila Glinky, která byla ruskou národní hymnou v letech 1990 – 2000.

VIDEO: Kvjat během závodu GP3

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud