14. listopadu 2013 • 20:37

Zákulisní praktiky Ferrari v boji s konkurencí

Autor: marcel gause
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Události posledních dní dávají námět k hlubšímu zamyšlení. Proč Kimi Räikkönen zvolil operaci ještě před koncem sezóny? Proč Nico Hülkenberg nedostal příležitost u Lotusu? Stopy vedou k týmu Ferrari, jemuž jde v Poháru konstruktérů o hodně.



Ferrari zase jednou rozehrálo tu pravou zákulisní politiku. Cílem se stal tým Lotus. Dúvod? Scuderii Ferrari hrozí v Poháru konstruktérů propad až na čtvrté místo a v tomto souboji jej dva závody před koncem sezóny ohrožuje právě Lotus.

Týmu z Enstone to ve druhé polovině sezóny jede a na Ferrari na třetí příčce před sebou ztrácí 26 bodů. Kdyby Ferrari skončilo na čtvrté pozici, byl by to druhý nejhorší výsledek italské stáje za posledních 20 let. Na čtvrtém místě skončila také v roce 2009.

Vedle ztráty prestiže je ve hře několik desítek miliónů Euro od Bernieho Ecclestonea za práva z televizních přenosů, výše odměny přitom závisí na pořadí týmů v konečném hodnocení šampionátu. To stojí za trochu snahy navíc.

V těchto souvislostech je minimálně podezřelá náhoda, že volba termínu operace zad Kimiho Räikkönena padla ve stejném týdnu, kdy si finský pilot se smlouvou v kapse byl v Maranellu vyzkoušet sedačku pro svůj budoucí rudý monopost.

Každopádně tím momentálně utrpěl nejvíce Lotus, přestože vinu na ztrátě velmi rychlého, talentovaného jezdce a mistra světa z roku 2007 má také on sám. Räikkönen letos ještě neobdržel ani Euro ze své smluvní gáže a Finova frustrace na sebe nedala dlouho čekat. Přesto ještě před necelými dvěma týdny plnila titulky médií zpráva o dohodě Kimiho Räikkönena a Lotusu o tom, že společně dokončí sezónu.

V reakci na nečekanou změnu řekl majitel týmu Lotus Gerard Lopez: "V první řadě jde o Kimiho zdraví. Přeji mu brzké uzdravení. Z našeho pohledu ale přišla operace v ten nejméně vhodný čas. Současně jsem si uvědomil, v jakém sportovním odvětví se nacházíme."

To ale není všechno. Jakmile bylo jasné, že Kimi Räikkönen nenastoupí ke dvěma posledním závodům, zacílil Lotus svou pozornost na tým z Hinwilu a začal lovit. Do zorného pole se dostal Nico Hülkenberg, který zejména v posledních velkých cenách odváděl vynikající práci. V kvalifikacích patřil k nejrychlejším a v závodech se přičinil o slušný bodový zisk Sauberu.

Pro Lotus se stal vysoko ceněným kandidátem nejen pro záskok při GP USA a GP Brazílie, ale i jako smluvní jezdec na sezónu 2014 místo odcházejícího Kimiho Räikkönena. U Ferrari si uvědomili nebezpečí, které by jim hrozilo, kdyby Nico Hülkenberg usedl do rychlého Lotusu E21. Bylo třeba rychle najít nějakou slabinu.

Nico Hülkenberg si už byl v Enstone vyzkoušet sedačku do aktuálního Lotusu E21. Přestup byl velmi lákavý, navíc ani on podobně jako Kimi Räikkönen letos ještě neobdržel od svého zaměstnavatele plat. Schylovalo se k podpisu smlouvy, když se náhle na jeho účtu objevila dlužná částka od Sauberu. To minimálně zabránilo Hülkenbergovu startu v Austinu a v Sao Paulu.

Kde vzal Sauber najednou penize na plat Nica Hülkenberga? Odpověď vyšla najevo velmi brzy. Jak zjistil švýcarský ´Blick´, peníze přišly z Maranella. Sauber využívá zákaznické motory Ferrari a je tedy v těsném spojení s italskou automobilkou. Ferrari tak na poslední chvíli zabránilo rychlému přestupu Nica Hülkenberga k Lotusu a týmu z Enstone vzalo podruhé v krátké době vítr z plachet.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud