Ivo Pospíšil
23. června 2014 • 11:27

Vettel a spol. se zlobí na Renault: Ta nespolehlivost je nepřijatelná

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že jim dochází trpělivost? Omyl. Už došla. „Takhle to dál nejde,“ zlobí se Red Bull po dalším zpackaném závodě a jejich hněv směřuje na dodavatele motorů Renault. Jejich šestiválcový agregát totiž není spolehlivý a stojí za krizí, kvůli níž se obhajoba titulu Sebastiana Vettela změnila v utopii. A začíná jít do tuhého, v týmu totiž vznikají tlaky, aby v budoucnu raději stavěl vlastní motor.



Těšili se na domácí GP Rakouska, místo ní ale museli jen dusit v sobě hněv. Red Bull zdaleka nepřipomínal vládce minulých let, naopak tým, který se trápí.

Daniel Ricciardo dojel osmý a Sebastian Vettel… ten nejprve nabral po třech kolech (kvůli ztrátě výkonu) manko jednoho kola a pak svůj vůz raději z posledního místa úplně odstavil.

„Katastrofální závod,“ ulevil si konzultant Helmut Marko a šéf Christian Horner si nebral servítky: „Situace, ve které se nacházíme, je frustrující.“

Nezlobil se však na tým, ani na piloty, jeho hněv směřoval na dodavatele motorů Renault. Nové, šestiválcové agregáty jaké totiž od začátku roku Red Bull dostává, nejsou na takové úrovni, aby mohly konkurovat v boji o titul.

Zatímco týmy využívající motor Mercedes (vedle hlavního týmu i Williams nebo Force India) se pohybují v popředí, Renault ve vývoji zaostává (viz například i Lotus).

„S Renaultem máme za sebou spoustu úspěchů a slavili jsme vítězství i tituly, ale současná situace se prostě nelepší. Tahle úroveň nespolehlivosti je nepřijatelná a takový výkon neakceptovatelný. U Renaultu se musí něco změnit, protože to takhle nemůže dál pokračovat. Není to dobré pro něj ani pro nás,“ vzkázal jasně Horner.

A začalo se volat i po tom, aby se Red Bull úplně od Renaultu distancoval a začal si stavět vlastní motor. To však Horner odmítá. Zatím.

„Musíme fungovat jako partneři, příští rok tedy budeme mít stejnou pohonnou jednotku. Chceme ale být úspěšní a bojovat na čele, takže se musí něco stát. Teď to prostě nefunguje,“ uvedl Horner.

„Není to náš problém, ani za to nejsme zodpovědní. Jsme koncovým zákazníkem a to, že nejsme tam, kde potřebujeme být, je hrozně frustrující,“ dodal šéf Red Bullu.

Ve svých slovech nenarazil na odpor. I francouzský dodavatel pak totiž vzal vinu na sebe.

„Christianovu frustraci naprosto sdílíme,“ zástupce výkonného ředitele automobilky Rob White. „Věřte nám, že pracujeme na zlepšení. Už se nám některé věci podařilo změnit, ale jsme si vědomi, že očekávání Red Bullu jsou vysoké a jejich cíle jasné,“ dodal White.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud