Ivo Pospíšil
23. listopadu 2014 • 04:00

FINIŠ F1: Co stačí Hamiltonovi k titulu? Jak ho může ohrozit Rosberg?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE OD 14:00 | Prosím, poražte mého týmového kolegu. Kdokoliv! Nico Rosberg sice vystupňoval tlak na Lewise Hamiltona, vyhrál kvalifikaci na rozhodující GP Abú Zabí, ani tohle mu ale titul nevyhraje. Jeho sok totiž odstartuje hned za ním, a kdyby takto dojeli i do cíle, bude navzdory udělovaným dvojitým bodům slavit stále Brit. „Musím ho přinutit k chybě,“ ví Rosberg. Potřebuje, aby se před něj a Hamiltona vtěsnal v dnešních pětapadesáti kolech ještě někdo další.



Svůj druhý titul v životě má Lewis Hamilton blízko. Je v čele průběžného pořadí s náskokem sedmnácti bodů, a byť nechal před závěrečnou GP Abú Zabí doma svého psa Roscoea, pozval si do boxů kamaráda a populárního zpěváka Pharrella Williamse.

Včera by si s ním však jeho šlágr Happy rozhodně nezazpíval. „Zaručuju vám, že Lewis tuhle noc nebude dobře spát. Bude na to myslet,“ uvedl člen dozorčí rady Mercedesu a trojnásobný mistr světa Niki Lauda. To hlavní Hamiltonův vyzývatel a týmový parťák Nico Rosberg se jen pousmál. „To já nevím, jak zaberu, ale rozhodně jsem pro klidný spánek udělal maximum.“

Velká bitva o titul mezi piloty Mercedesu v arabské poušti je tu. A díky raritě (v další sezoně totiž prý zase nebudou) udělovaným dvojitým bodům, se jedná o střet, kdy místo klidného pátého místa zajišťuje Hamiltonovi (v případě Rosbergova vítězství) titul jen druhé místo. Takové, které včera v Abú Zabí sice vykroužil za Němcem v kvalifikaci ale i takové, které nemá vůbec předplacené.

„Může se tu stát fakt cokoli,“ tuší Lauda.

Místo Pharrella Williamse totiž prokázaly velkou sílu hlavně monoposty Williams s Felipe Massou a Valtteri Bottasem. Však už na ně v minulých dnech Rosberg směřoval svou prosbu: „Potřebuju pomoc. Aby se mezi mě a Lewise někdo vklínil. A Felipe, to by na to byl ten správný chlapík.“

Kdo z jezdců Mercedesu se zítra bude radovat z mistrovského titulu?Foto EPA

Massu to sice rozesmálo a odvětil: „Je mi líto, ale nikomu nepomáhám.“

Jenže to neznamená, že není v jeho možnostech Hamiltona předjet. I on přeci bude bojovat o stupně vítězů!

„Já do toho každopádně půjdu na maximum a uvidíme, co se stane. Stále ten titul můžu vyhrát a jsem si jistý, že nás s Lewisem čeká skvělá bitva. Pak se může stát cokoliv,“ uvedl Rosberg.

Jakoby v posledních týdnech skleslý Němec s posledním závodem sezony ožil. A pokud byl dosud v psychologických válkách pozadu, nyní si vše vynahrazuje.

„Jasně, vyvíjený tlak patří mezi naděje. Pokud Lewis v jeho důsledku bude dělat chyby, vzniknou příležitosti, které potřebuji. Chci tu laťku nastavit co možná nejvýše. Víc ani nemohu dělat, musím jet na vítězství a udržovat ho pod tlakem,“ vzkázal Rosberg.

NAPÍNAVÉ ROZUZLENÍ FORMULE 1

JAK MŮŽE VYHRÁT TITUL LEWIS HAMILTON

Varianta číslo 1: Dojede nejhůř druhý.

Varianta číslo 2: Rosberg skončí maximálně druhý a Hamilton dojede do pátého místa.

Varianta číslo 3: Rosberg skončí maximálně třetí a Hamilton dojede do šestého místa.

Varianta číslo 4: Rosberg skončí maximálně čtvrtý a Hamilton dojede do osmého místa.

Varianta číslo 5: Rosberg skončí maximálně pátý a Hamilton dojede do devátého místa.

Varianta číslo 6: Rosberg skončí maximálně šestý a hůř. V takovou chvíli nemusí Hamilton ani dojet.

JAK MŮŽE VYHRÁT TITUL NICO ROSBERG

Varianta číslo 1: Rosberg vyhraje a Hamilton bude nejlépe třetí.

Varianta číslo 2: Rosberg bude druhý a Hamilton nejlépe šestý.

Varianta číslo 3: Rosberg bude třetí a Hamilton nejlépe sedmý.

Varianta číslo 4: Rosberg bude čtvrtý a Hamilton nejlépe devátý.

Varianta číslo 5: Rosberg bude pátý a Hamilton nejlépe desátý.

Průběžné pořadí MS

1. Lewis Hamilton 334 bodů (Brit./Mercedes) 2. Nico Rosberg 317 bodů (Něm./Mercedes) 3. Daniel Ricciardo 214 bodů (Aus./Red Bull) 4. Sebastian Vettel 159 bodů (Něm./Red Bull) 5. Fernando Alonso 157 bodů (Šp./Ferrari)

A že tlak na Hamiltona prostě doléhá, se potvrdilo i v jeho kvalifikačním kole, které experti označili za slabší a šéf Toto Wolff dokonce za velmi nevydařené. „Kvalifikace je něco, v čem bych se v další sezoně rád zlepšil. Tohle rozhodně nebylo moje nejlepší kolo,“ uznal i Hamilton. „Nějaký tlak tu jistě je, přeci jen je to poslední závod, ale nemyslím si, že by to mělo nějaký dopad. Do první zatáčky vyrazím stejným stylem jako vždycky,“ snažil se zůstat klidný britský pilot.

Jenže vzpomeňte, když před šesti lety vyhrál svůj jediný titul, uspěl až po nevídaném dramatu v posledních zatáčkách GP Brazílie, kdy na poslední chvíli předjel k potřebnému pátému místu Tima Glocka. A tehdy obral o titul…Ano, Felipeho Massu.

„Pokud by se mezi nás dostal nějaký williams, pane jo, to by bylo skvělé. A víte co, ono se to může klidně stát,“ pomrkával vesele Rosberg. Teď už jen čekat na semafory. Bitva o titul začíná…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud