Marek Stodůlka
30. září 2021 • 18:55

Král závodního okruhu Hamilton: 100 výher i díky vizionářskému přestupu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočí na osmý titul mistra světa ve formuli 1. I kdyby však Lewis Hamilton těsný souboj s Maxem Verstappenem prohrál, letošní sezona pro něj zůstane speciální. Po patnácti letech mezi elitou totiž jako první muž nasbíral sto vítězství. „Je to magický moment,“ usmíval se rodák ze Stevanage, když o víkendu stanul na nejvyšším stupínku po Velké ceně Ruska. Před rivaly má Brit v počtu výher tak velký náskok, že vyvstává otázka, jestli ho jiný závodník vůbec někdy z trůnu sesadí.



Vyšlo to na pátý pokus. Od momentu, co Lewis Hamilton triumfoval letos v červenci na domácím okruhu v Silverstonu, se mu nedařilo udělat poslední krok. Dosáhnout na hranici, která se ještě před pár lety zdála nepřekonatelná.

Nejprve musel sledovat, jak na nejvyšší stupínek vyskakuje Esteban Ocon, poté dvakrát rival Max Verstappen a nakonec ještě Daniel Ricciardo. O víkendu v Soči už ale Hamilton uspěl a připsal si sté kariérní vítězství. Dlouho se držel za Landem Norrisem, když ale pár kol před koncem začalo pršet, odjel veterán do boxů, zatímco mladý krajan ne. A to byla chyba.

Lewis Hamilton

Narozen: 7. ledna 1985 (36 let) ve Stevenage
Stáj: Mercedes 
Kariéra v F1: McLaren 2007 – 2012, Mercedes 2013 – dosud)
Vítězství v MS: 7 (2008, 2014, 2015, 2017 – 2020)
Stupně vítězů: 157
Vyhrané závody: 100
Pole positions: 101

Norris se nemohl na mokré trati udržet a neustále zpomaloval, zatímco Hamilton uháněl po dráze a ukrajoval náskok po kusech. Při vjezdu do cílové rovinky už viděl, jak traťový maršál třímá v rukou šachovnicovou vlajku. Pro rodáka ze Stevanage možná trochu deja vu, podobný obrázek už měl ve formuli 1 před očima posté.

„Wow…100! Trvalo to opravdu dlouho a nebyl jsem si vůbec jistý, jestli se té stovky dočkám,“ vydechl v cíli šťastný rekordman. „Je to magický moment. Snil jsem o tom, že tady stále budu a dostanu šanci vyhrávat závody proti fenomenálním talentům i v téhle fázi mé kariéry. Jsem ohromně hrdý, čeho jsme dosáhli. Tahle chvíle je speciální pro každého, kdo byl součástí celé cesty.“

A že to byla dlouhá a strastiplná cesta. Premiérový triumf si Hamilton připsal v červnu roku 2007. Od té doby uplynulo více než čtrnáct let a z dvaadvacetiletého mladíka se stal velezkušený veterán, ke kterému dnešní talenti vzhlížejí.

Že se jedná o vycházející hvězdu, ale ukazoval už tehdy. Ve své debutující sezoně skončil v pořadí jezdců na druhém místě. Za Kimim Räikkönenem, jenž se tou dobou proháněl na červeném monopostu Ferrari, zaostal o jediný bod. Z úvodních devíti Velkých cen stál devětkrát na stupních vítězů.

„Myslel jsem, že když skončil Michael (Schumacher), tak zase budeme mít šanci. Ale objevil se další superčlověk,“ velebil Frank Williams, tehdejší ředitel stáje Williams, mladého Hamiltona. O titul přišel rodák ze Stevenage až v posledním závodě, rok nato už si však celkový primát ujít nenechal.

Pak ale přišel půst. V roce 2012 se proto Brit rozhodl, že z McLarenu odejde do Mercedesu, což se dalo před devíti lety chápat spíše jako krok zpět. Jako by však Hamilton tušil, že se jedná o střídání stráží. Místo v kokpitu mu totiž přenechal Schumacher, který se zrovna loučil se závodní kariérou.

Rekordní sté vítězství Lewis Hamilton pořádně oslavil
Rekordní sté vítězství Lewis Hamilton pořádně oslavil

„Je čas, abych přijal novou výzvu, a jsem rád, že můžu načít další kapitolu s Mercedesem. Tahle stáj má obrovské jméno v tomto sportu, stejně jako chuť po vítězství,“ vysvětloval Hamilton. „Společně můžeme růst. Věřím, že můžu pomoci dovést Mercedes na vrchol a dosáhnout našich ambicí, kterými je vítězství v šampionátu.“

To splnil rekordman do puntíku. Od roku 2014 vévodí celému seriálu formule 1, připsal si dalších šest titulů a sedmý uzmul jeho tehdejší kolega Nico Rosberg. Mercedes tak zejména díky Hamiltonovi každý rok opanoval pohár konstruktérů.

„Myslím, že jsme svědky něčeho neuvěřitelného. 100 výher je opravdu ohromující číslo,“ hodnotil po triumfu v Soči kariéru svého svěřence ředitel stáje Toto Wolff . „Uvědomíte si, že jste součástí něčeho, co nikdo ve formuli 1 nedokázal.“

Hamilton se nesmazatelně zapsal mezi legendy motorsportu, možná dokonce na nejvyšší pozici. Na okruhu dominuje svou konzistentností a mnohdy učebnicovou jízdou. Mimo monopost zůstává pokorný. Po každé Velké ceně nezapomene poděkovat fanouškům na tribunách i konstruktérům a dalším pracovníkům v týmu. I to z něj dělá šampiona, jakým je.

Nejvíce výher v historii F1

1. Lewis Hamilton (VB) 100
2. Michael Schumacher (Něm.) 91
3. Sebastian Vettel (Něm.) 53
4. Alain Prost (Fr.) 51
5. Ayrton Senna 41 (Braz.) 41
17. Max Verstappen (Niz.) 17

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud