11. června 2022 • 17:50

Počtvrté z pole position. Kvalifikaci F1 v Baku ovládl Leclerc, za ním Red Bull

Autor: čtk, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Monacký jezdec Charles Leclerc vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1 a získal čtvrtou pole position za sebou. Čtyřiadvacetiletý jezdec Ferrari předčil na městské trati v Baku oba rivaly z Red Bullu - Sergio Pérez skončil druhý, Max Verstappen třetí. Leclerc může v nedělním závodě zaútočit na třetí vítězství v této sezoně a pokusí se sesadit Verstappena z pozice lídra mistrovství světa. V tuto chvíli na něj ztrácí devět bodů.



Rodák z Monte Carla vyhrál v Baku kvalifikaci podruhé za sebou. Nejrychlejší čas 1:41,359 zajel v samotném závěru. Leclerc vybojoval patnáctou pole position v kariéře a šestou v sezoně. V kariéře dosud vyhrál čtyři závody MS, ale v Ázerbájdžánu se na stupně vítězů ještě nikdy nedostal.

„Každá pole position je skvělá, ale tuhle jsme vůbec nečekali. V první a druhé části jsme se trápili, ale ta poslední nám vyšla a zajel jsem dobré kolo,“ řekl před televizními kamerami Leclerc. „Už se moc těším na závod. Bude dost záležet na práci s pneumatikami. Po nasazení některých novinek jsme trochu zrychlili a jsem zvědavý, zda se to potvrdí i tady,“ doplnil Monačan.

Dobrou formu potvrzuje také Pérez. Vítěz předchozí Grand Prix Monaka, který uzavřel minulý týden s Red Bullem novou smlouvu do roku 2024, ztratil na Leclerca 282 tisícin sekundy. Také Mexičan může výrazně zamotat boj o titul, aktuálně ztrácí na Verstappena ze třetí příčky patnáct bodů. V závodě bude obhajovat loňský triumf.

„Nebyla to ideální kvalifikace, protože jsme na konci měli problémy s motorem. Nemohli jsme nastartovat, takže jsem jel vlastně sám. Čeká nás ale dlouhý závod a musíme se v něm držet. Chybu můžete udělat kdykoliv,“ řekl Pérez.

Verstappen stejně jako Leclerc v Ázerbájdžánu dosud na stupních vítězů nestál. Před rokem dostal ve vedení čtyři kola před koncem defekt a závod nedokončil. V neděli se vedle něj ve druhé řadě postaví Carlos Sainz z Ferrari.

„Začátek kola jsem měl dobrý, ale pak se to pokazilo. Celkově jsem se trápil s vyvážením přední části vozu. Nebylo to ideální, ale i tak jsme na druhém a třetím místě. V závodě budeme mít hodně příležitostí,“ uvedl Verstappen.

Do první desítky se vedle pátého George Russella a sedmého Lewise Hamiltona dostali také oba piloti AlphaTauri - Pierre Gasly a Júki Cunoda. Mezi elitou naopak chybějí jezdci McLarenu. Lando Norris se kvalifikoval jako jedenáctý, Daniel Ricciardo skončil hned za ním.

Úvodní část kvalifikace byla přerušena po nehodě Lance Strolla z Aston Martinu. Kanadský pilot vyvázl po nárazu do zdi bez zranění.

Velká cena Ázerbájdžánu odstartuje v neděli ve 13:00.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1:

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:41,359, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -0,282, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,347, 4. Sainz (Šp./Ferrari) -0,455, 5. Russell (Brit./Mercedes) -1,353, 6. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,486, 7. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,565, 8. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1,697, 9. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,732, 10. Alonso (Šp./Alpine) -1,814.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud