Jiří Punčochář
15. července 2014 • 20:02

Brno nerušit! I největší esa MotoGP si přejí záchranu české Grand Prix

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

S měsíčním předstihem před srpnovou Grand Prix mají motocykloví fanoušci šanci vidět v Brně největší esa seriálu MotoGP. Letos nepřemožitelný Marc Marquez se tam bude na své Hondě zároveň s týmovým kolegou Danim Pedrosou prohánět až do zítřka, v rámci testů oba ukážou v akci i novou motorku pro rok 2015. Už během úterka okupovali trať fanoušci.



Masarykův okruh nepatří k těm, kde se cítí nejjistější. Přestože tam vloni vyhrál, což pro něho ale není nic neobvyklého, přiznává Španěl Marc Marquez, že zde mívá potíže s hledáním ideálního nastavení motocyklu. A taky proto si jeho stáj vybrala za dějiště letních testů právě Brno.

Během tří dnů zde Marquez i jeho parťák Dani Pedrosa plánují nasbírat množství dat, který jim v polovině srpna během Grand Prix pomůže k dalším bodům do mistrovství světa. Fanoušci u toho můžou být taky, okruh je pro ně zdarma otevřen.

„Byl jsem hodně překvapený, že jich tady bylo tolik. Ve světě není obvyklé, aby diváci chodili na testy. V zimě v Malajsii třeba pár lidí přijde, ale tam jsou všichni jezdci. Tady mohli vidět jenom dvě motorky a přesto byli tady,“ říkal Marquez po prvním testovacím dni.

Přestože mu ho z větší části pokazil déšť, takže nemohl vyzkoušet všechno, co plánoval, úsměv z tváře mu nezmizel. To je pro něho charakteristické. Pro dobrou náladu má navíc důvod, vyhrál všech devět letošních závodů.

Marquez: Chci ze sebe vymačkat to nejlepší

Marquez prozradil, že i během testů si dává záležet na svém výkonu. „Vždycky ze sebe chci vymačkat to nejlepší, ukázat jezdecký styl. Přestože je to jen test,“ říkal.

V Brně navíc předvedl i jeden pád. V páté zatáčce mu „odešla“ přední pneumatika a z toho vzešla situace, která skončila jeho odjezdem do kačírku a pádem. „Ale byl jenom malý. No co, aspoň fanoušci něco viděli,“ nenechal se rozhodit suverén MotoGP.

Lehce se zakabonil až při zmínce, že letošní Grand Prix by v Brně mohla být tou poslední. Pořadatelé tvrdě bojují o financování, chtějí větší zapojení státu. Jinak existuje hrozba, že se v příštím roce už na Masarykově okruhu nepojede.

„Byla by to velká škoda. Tento okruh má jeden z nejlepších layoutů v celém kalendáři, nepatří sice k mým nejoblíbenějším, ale mám ho rád. Závod je tady vždy jeden z nejlepších v celém roce, tribuny máme plné. Doufám, že zdejší tradice bude pokračovat, bylo by to skvělé pro Brno i pro celé mistrovství světa,“ prohlásil Marquez.

Pedrosa s ním souhlasí. Ten navíc Masarykův okruh počítá mezi ty, na kterých se mu jezdí nejlépe.

„Najdete tady místa nahoru a dolů, kde využijete sílu motoru, a pak jiná, technická. Mám moc rád charakter této trati, závodění zde je velice zábavné. Nevím, jestli je letošní Grand Prix poslední. Pokud ano, pro mě to není dobrá zpráva,“ řekl bez obalu drobný jezdec. „Mám to tady rád. Okruh je docela moderní, závody jsou tu dobré. Není to v mých rukou. Ale budu doufat,“ dodal.

Rozhovor s Markem Marquezem čtěte ve středečním deníku Sport!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud