23. srpna 2020 • 12:13

Salač dostal trest, i tak bodoval. V MotoGP životní úspěch Oliveiry

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český motocyklový závodník Filip Salač poprvé po koronavirové pauze bodoval v šampionátu Moto3. Ve Velké ceně Štýrska skončil na 12. místě, zvítězil Ital Celestino Vietti. Závod královské třídy MotoGP na okruhu ve Spielbergu nečekaně vyhrál Portugalec Miguel Oliveira, jenž v dramatickém závěru předjel Jacka Millera i Pola Espargara a připsal si životní úspěch.



Závod MotoGP byl v 16. kole zastaven po nehodě Mavericka Viňalese, jehož motocykl začal po nárazu do bariéry hořet. Španělský jezdec se při pádu nezranil.

V závěrečném kole se o vítězství přetahovali Miller s Espargarem, který v sobotu poprvé v kariéře vyhrál kvalifikaci, jenže výjezd z poslední zatáčky se nejlépe povedl za nimi číhajícímu Oliveirovi. Ten si v MotoGP připsal dosud nejlepší umístění před dvěma týdny v Brně, kde dojel šestý. V MS mu před štýrským závodem patřila 14. pozice.

Salač letos bodoval jen v březnu, kdy skončil osmý v úvodní Grand Prix Kataru. Poté byla sezona na více než čtyři měsíce přerušena a po červencovém restartu nedosáhl český jezdec na body ani v jednom ze čtyř závodů Moto3. Před týdnem nedokončil Velkou cenu Rakouska, která se taktéž jela ve Spielbergu.

Ve Velké ceně Štýrska zajel Salač nejlepší kvalifikační výsledek v sezoně a startoval z 12. místa. Držel se v závěru bodované patnáctky, na konci závodu mu k posunu vpřed pomohly i pády některých jezdců z předních pozic. Cílem projel jedenáctý, ale za nebezpečnou jízdu ho rozhodčí posléze zařadili o jedno místo níže.

Osmnáctiletý Vietti vyhrál závod MS poprvé. V závěru bojoval o vítězství s krajanem Tonym Arbolinem, kterého porazil o 410 tisícin sekundy. Třetí byl Japonec Ai Ogura, lídr šampionátu Albert Arenas ze Španělska dojel pátý.

V závodu Moto2 se z prvenství radoval Ital Marco Bezzecchi, ale až poté, co původní vítěz Jorge Martín dostal trest za vyjetí z trati v posledním kole. V šampionátu vede jiný italský jezdec Luca Marini, dnes ve Spielbergu sedmý.

Velká cena Štýrska, závod mistrovství světa silničních motocyklů ve Spielbergu (Rakousko):

Moto3: 1. Vietti (It./KTM) 37:10,319, 2. Arbolino (It./Honda) -0,410, 3. Ogura (Jap./Honda) -0,938, 4. Rodrigo (Arg./Honda) -1,182, 5. Arenas (Šp./KTM) -1,380, 6. D. Binder (JAR/KTM) -1,440, ...12. Salač (ČR/Honda) -10,341.

Průběžné pořadí MS (po 6 závodech): 1. Arenas 106, 2. Ogura 81, 3. McPhee (Brit./Honda) 67, 4. Vietti 66, 5. Arbolino 60, 6. Suzuki (Jap./Honda) 59, ...19. Salač 12.

12:20 Moto2,

14:00 MotoGP.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud