Ivo Pospíšil
29. dubna 2016 • 10:30

Taháky MČR v rallye: Útok na krále, nové Porsche i švédský kůň

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vloni ovládl všech pět podniků, kterých se účastnil. Se Škodou R5 se bude snažit tuhle dominanci udržet. Zvládne to a obhájí Jan Kopecký titul? „Je to můj cíl,“ říká pilot tovární Škody Motorport před Rallye Šumava, kterou dnes startuje Mistrovství ČR v rallye. Jeho účast nebude jedinou událostí sezony. Podívejte se na ty další.



Kopecký – útok na krále

Vloni zde všechny zválcoval. Vyhrál jedenáct z dvanácti RZ a odstartoval zde k povedenému MČR, kdy později vyhrál pět podniků v řadě a jako neporažený bral třetí mistrovský titul v kariéře. „Vím, že na mě budou cílit, ale já to tak neberu. Chci každý závod jet na maximum a získat z něj nové poznatky a zkušenosti,“ říká Jan Kopecký. I letos bude favorit číslo 1. Zastaví ho někdo?

Továrního pilota Škody potkaly během Barum rally jen tři kritické momenty. Všechny ustál a nakonec zvítězil.Foto Škoda Morotsport

Pech – novinka jménem Porsche

Jmenuje se Porsche 911 GT3 a na sto procent to bude diváky obletované žihadlo. Ten zvuk, výkon nebo design... už jen tím to bude pecka sezony. Zvláště, pokud s ním Václav Pech dokáže prohnat Jana Kopeckého. „Až na Šumavě uvidíme, jak jsme na tom v porovnání s konkurencí,“ říká Pech. Po letech s Mini Cooperem je to nová výzva... přestavět okruhový vůz a zamířit s ním ke špici.

Nové Porsche 911 GT3 Václava PechaFoto Facebook.com/RallyLife.cz

Tidemand – švédský černý kůň

Je juniorským mistrem světa a jeho nevlastním otcem je norský pilot Henning Solberg. V 25 letech je Švéd Pontus Tidemand jedním z velkých talentů světového rallye a černý kůň Rallye Šumava, kdy startuje jako dvojka Škody Motorport. Jen vloni triumfoval na Asijsko-pacifickém šampionátu. „Na šotolině je dost rychlý a na asfaltu též. Tam ale musí ještě nabrat zkušenosti,“ říká o něm Kopecký.

Městská RZ – Klatovy na nohou

Začne to dnes rychlostní zkouškou kolem Klatov a v neděli bude boj o vítězství směřovat do finiše u místního náměstí. I v Rallye Šumava nebude chybět stále populárnější městská RZ, přičemž ta letošní se dočká odlišné podoby, neboť oproti loňsku (v pátek večer), se teď pojede v sobotu po poledni. Tím pádem se rovněž čeká i větší počet fanoušků. „Snad si přijdou na své,“ věří Kopecký.

Bezpečnost – Apel na 4P

Nic si nepřejí víc. Zažít další rok bez smrtelné nehody. I proto v Rallye Šumava opět apelují na diváky, aby dodržovali 4P – Prosíme, poslouchejte pokyny pořadatele. Od černého roku 2012, kdy zemřelo při závodech 7 lidí, se přistoupilo k více retardérům, divákům posunutým dál od trati a lépe proškoleným pořadatelům. V případě neuposlechnutí pořadatele se může RZ odložit nebo zrušit.

Rozhovor s Janem Kopeckým čtěte v pátečním deníku Sport!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud