11. července 2020 • 19:18

První etapa Rallye Bohemia patří Finu Huttunenovi, druhý dojel favorit Kopecký

Autor: ČTK, ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fin Jari Huttunen vyhrál první etapu Rallye Bohemia, úvodního závodu mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Po 11 rychlostních zkouškách má však pilot startující s podporou továrního týmu Hyundai náskok jen šesti desetin sekundy na hlavního favorita Jana Kopeckého. Třetí je s odstupem 1,5 sekundy Václav Pech.



„Byl to zajímavý den. Ráno to bylo náročné, protože byla trať kluzká a já to tady neznám, ale nakonec to bylo dobré. Odpoledne to bylo o něco jednodušší, protože trať byla suchá. Každopádně jsem i já sám trochu překvapený svým tempem,“ řekl Huttunen, jenž se do čela dostal ve druhém měřeném testu a první místo již poté neopustil.

Sedminásobný český šampion Kopecký hned na začátku ztratil téměř pět sekund na městské erzetě v Mladé Boleslavi. Poté se tovární jezdec Škody postupně posouval vpřed a v závěru dne i snižoval ztrátu na Huttunena.

„Ráno jsme se úplně netrefili do nastavení auta a ani pak to nebylo úplně ideální. Fin na začátku riskoval a jel hodně na hraně, což k tomu ale patří,“ řekl Kopecký, který očekává vyrovnaný boj i v neděli. „Je to hodně vyrovnané a napínavé. Tři auta jsme ve dvou vteřinách, takže to vypadá, že se bude bojovat až do konce,“ uvedl osmatřicetiletý pilot.

Nejvíce rychlostních zkoušek - pět - dnes ovládl Pech, který se po letech vrátil za volant vozu WRC a zatím se mu daří.

„Musím přiznat, že jsem nečekal, že to až tak půjde. A to jsme byli velcí optimisti. O to více nás to ale baví a věřím, že takový souboj na prvních pozicích baví všechny,“ řekl Pech, jenž ranní déšť uvítal. „Alespoň se jelo trochu pomaleji a mohl jsem si zvykat na auto. Odpoledne se přitvrdilo, jede se opravdu rychle a musím říct, že je to mazec,“ pousmál se Pech.

Rallye Bohemia vyvrcholí šesti rychlostními zkouškami v neděli, vítězná posádka 47. ročníku soutěže bude známá kolem 15:30. „Dnes byly krátké vložky a člověk mohl spíše ztratit než získat. V neděli budou delší testy a myslím si, že rozdíly mohou být vyšší,“ řekl Kopecký a poukázal na téměř 22 km dlouhý test Radostín.

Tvrdý boj čeká i Pech. „Nebude to jen o nás třech. Dobře jede i čtvrtý Filip Mareš a další. My si jen přejeme, abychom měli všichni stejné počasí, a pak uvidíme, jak to komu ráno sedne. Myslím si, že se bude rozhodovat na prvních průjezdech, kdy to bude více klouzat. Budou se tam dít věci,“ uvedl Pech.

Rallye Bohemia, úvodní závod seriálu mistrovství České republiky v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Huttunen, Lukka (Fin./Hyundai i20 R5) 45:50,6, 2. Kopecký, Hloušek (Škoda Fabia R5 evo) -0,6, 3. Pech, Uhel (Ford Focus RS WRC) -2,1, 4. Mareš, Bucha (Škoda Fabia R5 evo) -20,2, 5. Semerád, Hovorka (Škoda Fabia R5 evo) -49,3, 6. J. Černý, Černohorský (Volkswagen Polo GTI R5) -54,8, 7. Wagner, Winter (Rak./Škoda Fabia R5 evo) -59,7, 8. Jakeš, Machů (Škoda Fabia R5) -1:08,0.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud