26. června 2022 • 15:40

Safari rallye ovládla Toyota, Rovanperä zvýšil náskok v mistrovství světa

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finský pilot Kalle Rovanperä vyhrál Safari rallye v Keni a po čtvrtém vítězství v šesté letošní soutěži vede pořadí mistrovství světa už o 65 bodů. Náročná africká rallye na šotolinových tratích skončila absolutním triumfem týmu Toyota Gazoo Racing, jehož jezdci obsadili všechny čtyři místa.



Jednadvacetiletý lídr šampionátu Rovanperä se dostal do čela Safari rallye v páteční sedmé erzetě po defektu svého týmového kolegy a obhájce loňského vítězství Sébastiena Ogiera z Francie. Vedoucí příčku si už ve zbytku soutěže mladý Fin pohlídal a nejbližšího pronásledovatele Elfyna Evanse z Británie porazil o 52,8 sekundy.

Třetí skončil Japonec Takamoto Kacuta a čtvrtý s odstupem 2:10 minuty Ogier. Jezdci Toyoty obsadili první čtyři místa ve světové rallye poprvé po dvanácti letech.

Nejlepší ze zbytku startovního pole byl Thierry Neuville. Belgický pilot týmu Huyndai skončil po sobotní havárii pátý s téměř jedenáctiminutovou ztrátou, ale udržel se na druhém místě MS. Třetí je jeho stájový kolega Ott Tänak z Estonska, který Safari rallye nedojel.

Už v pátek odstoupil i jediný český účastník Martin Prokop, jenž se svým fordem zapadl. Devítinásobný mistr světa a vítěz úvodní letošní Rallye Monte Carlo Sébastien Loeb nedokončil kvůli požáru vozu páteční etapu a po návratu do soutěže skončil osmý.

Sedmá rallye třináctidílného šampionátu se pojede v polovině července v Estonsku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud