Marie Sehnálková
24. října 2023 • 14:30

Rally v Česku: utajená zkouška hvězd. Očekává se nápor diváků ze zahraničí

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nic takového tu ještě nikdy nebylo. Na území České republiky se pojede historicky poprvé mistrovství světa vozů WRC. Podnik nese název Středoevropská rally a kromě tuzemska se pojede také na území Německa a Rakouska. První posádky odstartuje prezident Petr Pavel už ve čtvrtek 26. října.



Pro české motoristické fanoušky to bude velký svátek. Po letech snažení se podařilo do České republiky dostat závod mistrovství světa. Startovat se bude v Praze, následně se vozy WRC přesunou na Šumavu. Po dvou dnech na českém území se bude pokračovat v Rakousku a Německu. Piloti během celého víkendu urazí zhruba 1670 kilometrů, z nichž bude 312 měřených.

Na Středoevropské rally se představí nejlepší závodníci současnosti. Mezi nimi nebude chybět ani osminásobný světový šampion Sébastien Ogier či obhájce titulu Kalle Rovanperä z týmu Toyota Gazoo Racing.

Oba hvězdní piloti dorazili do Česka už v předstihu. Důvod? Chtěli si tu otestovat šumavský asfalt. Jelikož se závod MS v Čechách pojede vůbec poprvé v historii, i pro zkušené závodníky půjde o velkou výzvu. Toyota proto zorganizovala utajenou zkoušku, během níž si jezdci vyzkoušeli tříkilometrový úsek mezi Mečichovem a Čečelovicemi.

„Nechtěli jsme, aby tady byly zástupy fanoušků, takže jsme to zkusili udělat v utajení. Úplně se tomu ale vyhnout nedá. Nicméně vše proběhlo v pořádku a test splnil očekávání,“ vysvětloval PR manažer týmu Justin Neumann.

Na startu se kromě zahraničních rychlíků objeví také jedenáct domácích pilotů. Jedničkou mezi nimi bude fryštácký závodník Erik Cais. Toho kvůli Středoevropské rally před časem oslovil právě i legendární Sébastien Ogier. „Je to pár měsíců zpátky, co se mě na závod vyptával. Řekl bych, že i pro takového šampiona to bude zajímavá zkušenost,“ myslí si.

Sám už se prý podniku v domácím prostředí nemůže dočkat. „V našem sportu se říká, že když už nedokáže z příkopu vytáhnout auto český fanoušek, tak už nikdo,“ směje se. „Češi neskutečně pomáhají, když se něco stane. Zároveň jsou ale skvělí i ve fandění a jezdce podporují. Co vím od zahraničních pilotů, tak si nemůžou vynachválit naši zlínskou Barum Rally, kde je vždy naprosto úžasná atmosféra. Věřím, že v podobném duchu se ponese i Středoevropská rally.“

Slavnostní start se uskuteční na Hradčanském náměstí v Praze. Úvodní divácká rychlostní zkouška proběhne na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli. Podle organizátorů bylo v předprodeji zatím prodáno asi dvacet tisíc vstupenek. Očekává se, že do Čech dorazí i zástupy zahraničních fanoušků.

„Jsme hrdí na to, že můžeme ukázat krásnou krajinu na hranici tří zemí celému světu. Předvedeme start v srdci Evropy v Praze, krásnou šumavskou přírodu i servisní park v německém Pasově. Jedná se o region s vynikajícím turistickým zázemím,“ říká ředitel závodu Andreas Dinzinger.

Jelikož se jedná o předposlední závod mistrovství světa, je pravděpodobné, že právě na konci Středoevropské rally bude již v předstihu známo jméno letošního mistra světa. K zisku titulu má i letos nejlépe našlápnuto Kalle Rovanperä. „Je možné, že tady bude korunován mistr světa. To by pro mě osobně bylo to nejlepší,“ přeje si Dinzinger.

Středoevropská rally 2023

  • Kdy: 26. až 29. října
  • Kde: Česko, Německo, Rakousko
  • Trasa: 18 rychlostních zkoušek, 8 z toho v ČR
  • Celková délka: 312,8 kilometru
  • Obhájce: Kalle Rovanperä by mohl na Středoevropské rally oslavit titul

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud