Marie Sehnálková
25. října 2023 • 13:00

NEJ hvězdy rallye v Česku: talent, co řídil v osmi, i belgický „podvodník“

Vstoupit do diskuse
0
  • Koho sledovat na MS v rally?Koho sledovat na MS v rally?FOTO: Profimedia.cz

    Do Česka míří nejlepší rallyoví závodníci planety. Už ve čtvrtek startuje v Praze Středoevropská rally – závod mistrovství světa, který povede kromě tuzemska i přes území Německa a Rakouska. Přečtete si, koho byste na startu rozhodně neměli přehlédnout. O přední příčky bude bojovat legendární Sébastien Ogier, mladý supertalent Kalle Rovanperä či „věčně druhý“ Belgičan Thierry Neuville.

  • Sébastien Ogier (Toyota)

    Jedno z nejuznávanějších jmen světa WRC. Legendární osminásobný šampion z Francie, který dominoval téměř nepřetržitě od sezony 2013 do 2021. Více titulů (9) dokázal získat už jen jeho jmenovec a krajan Sébastien Loeb.

    Oba hvězdní piloti patřili svého času mezi velké rivaly. V roce 2011 se stali také týmovými kolegy v Citroenu. Ogierovi se však nezamlouvalo, že Loeb coby zkušenější jezdec dostává od týmu větší podporu. Neshody nakonec vyústily v to, že se Ogier po jediné společné sezoně rozhodl odejít.

    Ani čas zcela nezahojil staré rány. Oba závodníci však tvrdí, že se i přesto navzájem respektují. „Všichni mě nutí o sezoně 2011 mluvit negativně. Já si ale pamatuji jen to pozitivní. Byla to pro mě skvělá škola,“ vzpomíná Ogier.

    Sebastien Ogier opět ovládl MS v rallye Sebastien Ogier opět ovládl MS v rallyeFoto Profimedia.cz

  • Kalle Rovanperä (Toyota)

    Teprve třiadvacetiletý supertalent, který se loni stal nejmladším mistrem světa v historii. I takové legendy jako Loeb a Ogier získaly svou první trofej, když jim bylo 30 a 29 let.

    Kalle měl k rychlým autům blízko už odmala. Jeho otcem je někdejší finský závodník Harri Rovanperä. Veřejnost zaznamenala nadějného jezdce už v roce 2010. Tehdy spatřilo světlo světa video, na kterém teprve osmiletý Kalle řídí auto a driftuje na sněhu jako profesionál.

    Je pravděpodobné, že na Středoevropské rally v předstihu oslaví svůj druhý titul mistra světa. Ohrozit jej může pouze druhý muž celkového pořadí Elfyn Evans.

  • Elfyn Evans (Toyota)

    Elfyn Evans a Kalle Rovanperä spolu závodí v týmu Toyota. Právě oni dva jsou jedinými, kteří mohou zasáhnout do bojů o titul mistra světa. Druhý Evans aktuálně ztrácí 31 bodů. V posledních dvou závodech, kterými je Středoevropská rally a Rally Japonsko, je jich stále možné získat ještě 60.

    Pokud Evans překoná Rovanperä, o vítězi se rozhodne až v Japonsku. V opačném případě bude mistr světa korunován už tuto neděli. Pro velšského závodníka je to třetí souboj o titul za poslední čtyři roky. Právě tyto zkušenosti jsou jeho velkou výhodou.

    Elfyn Evans se svojí Toyotou si ve Švédsku dojel v rallye pro vítězství Elfyn Evans se svojí Toyotou si ve Švédsku dojel v rallye pro vítězstvíFoto profimedia.cz

  • Ott Tänak (Ford)

    Estonský mistr světa, který v roce 2019 ukončil po patnácti letech francouzskou dominanci. Od roku 2004 vládl světové rallye Sébastien Loeb, poté šestkrát za sebou zvítězil Sébastien Ogier. Že Tänak jednoho dne získá titul mistra světa, by dřív čekal jen málokdo. Výkony závodníka byly totiž jako na houpačce.

    Památným se stal incident z roku 2015. Na rally v Mexiku tehdy skončil se závodním speciálem v jezeře. Kvůli kuriózní nehodě si vysloužil posměšnou přezdívku „Titänak.“

    Po soukromé i sportovní stránce pro něj byl přelomový rok 2017. Oženil se a konečně začal podávat konzistentní výkony. A čemu vděčí za tento obrat? Jeho manželka Janika má jasno: „Říká se, že řidiči jsou pomalejší, když mají děti. V Ottově případě ta rychlost pořád je. Říká, že přestal zbytečně riskovat. Možná mu to pomohlo k postupu.“

  • Thierry Neuville (Hyundai)

    Belgičan se stal sběračem trofejí pro vicemistra světa. Na svém kontě jich má už pět. A na vysněný titul nedosáhne ani letos. V průběžném pořadí mu aktuálně patří „až“ třetí místo. O důležité body přišel na červnové Rallye Safari, po které ho čekala diskvalifikace. V době, kdy byla trať rychlostních zkoušek uzavřená, totiž vyslal do míst „špiona“.

    Ten měl za úkol zjistit, jaký je aktuální stav silnic a předat tuto informaci jezdci Hyundai. Neuville nezapíral, a když na něj komisaři udeřili, přiznal se. „Okamžitě řekl, že o identifikované osobě ví, a že ji požádal o podporu při identifikaci konkrétních problémů, míst, kde byly velké kameny, na některých rychlostních zkouškách,“ psalo se ve zprávě závodních komisařů.

    Ve Španělsku na rallye Katalánska obhájil prvenství na  z roku 2019 Belgičan Thierry Neuville a vybojoval 15. vítězství v kariéře Ve Španělsku na rallye Katalánska obhájil prvenství na z roku 2019 Belgičan Thierry Neuville a vybojoval 15. vítězství v kariéřeFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud