14. listopadu 2010 • 16:06

Loeb znovu vládl. V Británii vyhrál poosmé v sezoně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závěrečnou rally sezony vyhrál v Británii symbolicky francouzský mistr světa Sébastien Loeb na citroënu. Sedminásobný šampion tak triumfoval v osmi z letošních 13 soutěží.



Loeb sváděl ve Walesu napínavý souboj s mistrem světa z roku 2003 Petterem Solbergem z Norska, jenž jezdí také se citroënem. Šestatřicetiletý Francouz nakonec čtyřnásobného vítěze Britské rallye porazil o 19,1 sekundy a sám si dojel v Cardiffu pro třetí triumf za sebou a 62. v kariéře.


Na třetím místě skončil letos nejlepší jezdec Fordu Jari-Matti Latvala z Finska a zajistil si celkově druhé místo v šampionátu za suverénním Loebem. Třetí skončil Solberg a až čtvrtý Francouz Sébastien Ogier. Bývalý juniorský mistr světa, jenž vstupoval do Britské rallye jako druhý muž průběžného pořadí, v sobotu zničil svůj citroën a nebodoval.

Soutěž nedokončil ani jediný český účastník Martin Semerád s mitsubishi, který v třetí erzetě od konce narazil do stromu. Podle serveru autosport.cz vyvázli pilot i jeho navigátor Michal Ernst bez zranění, museli však odstoupit z celkově osmnáctého místa a druhého mezi produkčními vozy.

Sebastian Loeb kráčí za sedmým titulem mistra světa
Sebastian Loeb kráčí za sedmým titulem mistra světa


Britskou rallye skončila nejen letošní sezona, ale po 13 letech také éra současných dvoulitrových WRC vozů. U Citroënu bude nástupcem modelu C4 typ DS3, Ford nahradí Focus, jenž byl s 44 triumfy nejúspěšnějším rallyovým vozem, Fiestou RS.

Britská rallye, závěrečný 13. díl mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 3:14:54,0, 2. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën C4) -19,1, 3. Hirvonen, Lehtinen -1:35,3, 4. Latvala, Anttila (všichni Fin./Ford Focus) -1:53,3, 5. Sordo, Vallejo (Šp./Citroën C4) -2:12,2, 6. H. Solberg, Prévot (Nor., Belg./Ford Focus) -6:26,5, 7. Wilson, Martin (Brit./Ford Focus) -8:37,8, 8. Räikkönen, Lindström (Fin./Citroën C4) -10:27,9, 9. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Subaru Impreza) -10:28,9, 10. Mikkelsen, Floene (Nor./Škoda Fabia) -14:01,2, ...Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer) nedokončili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud