10. března 2014 • 04:59

Nečekaná naděje: Schumachera probouzí z kómatu zvuky formule 1

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před víkendem přišel strach, teď však zazněla slova naděje. Italský sportovní deník Gazetta dello Sport v pátek informoval o zlepšujícím se zdraví Michaela Schumachera, dobré zprávy se ale rychle změnily v obavy. Podle britského tisku se vývoj Schumacherova stavu otočil opačným směrem a lékaři dokonce měli rodině říct, že může pouze doufat v zázrak. Jenže černé myšlenky se zatím zřejmě daří zahánět.



Ačkoliv totiž Schumacherův stav zůstává i po devíti týdnech v kómatu vážný, mrazivě znějící slova o nejhorší variantě byla zpochybněna Garym Hartsteinem, bývalým šéflékařem formule 1. "Doktoři s rodinami pacientů nikdy nehovoří o nějaké nutnosti zázraku," napsal ve svém vyjádření. Příznivý tón navíc udržují i další zprávy Gazetty, podle kterých někdejšímu závodníkovi pomáhají známé podněty.

Sílu bojovat mu údajně nedodávají pouze slova nejbližších, ale také nahrávky z jeho úspěšné kariéry ve formuli 1. Právě u známých zvuků se doufá, že proniknou bariérou umělého spánku a vyvolají v mozku pozitivní reakci. Z kómatu tak Schumacherovi pomáhají archivované hlasy stájových spolupracovníků z týmové vysílačky i řev motorů.

Mezi zvuky, které by mohly pomoci vědomí nabudit, by tak neměly chybět ani hlasy předsedy FIA a bývalého šéfa Ferrari Jeana Todta či Rosse Brawna, kteří měli nemocnici v Grenoblu také navštívit. Oba pojí se Schumacherem dlouhé přátelství i kariéra v F1.

Brawn byl coby technický ředitel u všech ze sedmi titulů mistra světa slavného jezdce, ve stáji Benetton dohlížel na jeho první triumfy v letech 1994 a 1995. Když pak německý pilot přesedlal do Ferrari, Brawn ho následoval a už i s Todtem sledoval, jak v roce 2000 Schumacher odstartoval šampionskou pětiletku.

Tvrzení o zázraku jsou jen řeči. Lékaři takhle nemluví

Stav svého přítele už několik týdnů sleduje i Gary Harstein, který dříve působil ve formuli 1 jako lékař. A spolu se zprávou o nahrávkách, které by měly proniknout k pacientovi v umělém spánku, mírní chmury vyvolané spekulacemi britského tisku také jeho vyjádření.

"Doktoři s rodinnými příslušníky nehovoří o zázracích. Nikdy," napsal Hartstein ve svém článku. "Z praktického hlediska by takové prohlášení nedalo rodině nic, podle čeho by se mohla nějak rozhodovat," zpochybnil tvrzení médií, podle kterých měli lékaři Schumacherovy nejbližší připravovat na nejhorší scénář.

"Pokud má ošetřující tým informace, že je pacientovo probuzení nemožné, byl by ve svých slovech zcela jednoznačný," vysvětlil americký specialista na anesteziologii obvyklé postupy zdravotnického personálu.

"A pokud je stav velice vážný, ale ne zcela beznadějný, doktoři by rodině sdělili své kvalifikované odhady a co nejpřesnější čísla. Že se obvykle uzdraví 60, 20 nebo třeba jen jedno procento podobných pacientů. Nemluvili by o zázracích," uzavřel Hartstein.

Zaměstnanci stáje Ferrari drží na dálku palce Michaelu Schumacherovi v jeho boji s vážným zraněním
Zaměstnanci stáje Ferrari drží na dálku palce Michaelu Schumacherovi v jeho boji s vážným zraněním

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud