22. června 2020 • 09:52

Oprátka pro černošského pilota. Chtěl zákaz vlajky, v garáži čekal šok

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při nedělním závodu americké automobilové série NASCAR v Alabamě byla v garáži jezdce tmavé pleti Bubby Wallace nalezena oprátka. Jediný černošský účastník šampionátu se v minulých dnech zasazoval o to, aby fanoušci na závody nesměli nosit vlajku Konfederace, která je pro mnohé symbolem otrokářství. Vedení NASCAR zástavu z doby občanské války skutečně zakázalo. Nedělní nález oprátky začalo okamžitě vyšetřovat.



„Uděláme všechno, abychom zjistili, kdo to provedl a zbavili se ho. Jsme naštvaní a pobouření. Nemůžeme ani dostatečně vyjádřit, jak vážně tenhle odporný čin bereme,“ uvedli v prohlášení představitelé NASCAR. „Jak už jsme se jasně vyjádřili, v NASCAR není pro rasismus místo a tohle jen posiluje naše odhodlání učinit seriál otevřeným a vstřícným pro všechny.“

Pilot NASCAR Bubba Wallace
Pilot NASCAR Bubba Wallace

Wallace označil nalezenou oprátku ve své garáži za opovrženíhodný čin rasismu a nenávisti. „Je mi z toho hrozně smutno. Je to bolestné připomenutí toho, o kolik se ještě musíme jako společnost posunout a jak vytrvalí musíme být v boji proti rasismu,“ uvedl na instagramu.

Vlajku Konfederace zakázali v NASCAR v reakci na masové protesty proti rasismu, které vyvolala smrt George Floyda po policejním zásahu. Před nedělním závodem v alabamském městě Talladega přeletělo nad závodištěm letadlo nesoucí obří vlajku Konfederace a protestní nápis.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud