1. října 2009 • 11:27

Maminky motokrosařů: Míšo, drž se, tenhle závod vyhraješ!

Autor: INT, val
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Motokrosař Michael Špaček zůstává v umělém spánku a nadále bojuje o život! Nejhůř to samozřejmě nesou jeho rodiče, otec a trenér Stanislav a máma Andrea. Zaťaté pěsti drží i jeho "znovunarozený" parťák Filip Neugebauer.



V Německu spolu trénují a jezdí za stejný tým a jejich osudy jsou si tak podobné. Tedy doufejme, protože pak by to znamenalo, že se Michael Špaček ze všeho dostane a ještě se objeví v budoucnu na závodišti.

"Věřím, že když jsem se z toho dostal já, on to zvládne taky," říká Neugebauer. Kamarád zraněného Špačka před čtyřmi lety ve svých sedmnácti bojoval po pádu na motorce také o život.

"Udržovali mě v umělém spánku a kritickém stavu tři měsíce. Čtyři měsíce po propuštění z nemocnice jsem seděl na motorce a byl natolik v kondici, že šlo jezdit. Věřím, že Michala to bude hnát taky a snad bude v pořádku," dodává pro idnes.cz Neugeubauer.

Sezóna 2009 začala pro Michaela Špačka tréninkem ve Španělsku.
Sezóna 2009 začala pro Michaela Špačka tréninkem ve Španělsku.

Michaelův otec a trenér v jedné osobě to však vidí trochu jinak: "Už nikdy nechci stát na kraji tratě se strachem, jestli projede další kolo. Ale Michael je plnoletý, nemůžeme mu nic zakazovat."

To koneckonců potvrzuje i Filip Neugebauer: "Pokud bude Míša zdravý, tak si to stejně musí rozhodnout sám. Já jsem to rozebíral s rodiči, kteří si taky prožili těžké období, ale nebránili mi."

Smutný incident přišel v posledním kole a navíc na tom Michael Špaček neměl žádný podíl viny.

"Jeho motor kawasaki se najednou zastavil ve fázi letu. V ten moment se klopil stroj dopředu. Míša pak pustil řidítka a padal ze šesti metrů na zem," popisoval otec Stanislav."Dopadl, jenže jeho motorka ho ještě přiklepla k zemi. Spadla mu na hlavu. Ta poslední rána byla nejzákeřnější."

Neugebauer tehdy trénoval na nové trati ve Slavkově a skočil tak daleko, až se jeho motorka zabořila do bláta a on přeletěl přes řidítka. Poté na něho stějně jako na Michaela Špačka spadla motorka.

I přesto, že je to v krátké době už další krutá zpráva, Neugebauer si nemyslí, že by závodníci více riskovali. "Běhá z toho mráz po zádech, přesto si myslím, že je to všechno jen náhoda."

Špaček leží ve fakultní nemocnici v Plzni a má četné zlomeniny lebky a celého obličeje. "Přitom měl jednu z nejlepších helem a ochranu páteře na krku. Moc to nepomohlo," zoufá jeho otec Stanislav.

Na druhou stranu si uvědomuje: "Kdyby se tohle stalo padesátiletému chlapovi, už by tady prý nebyl."

Tento rok Michael závodil i v německém HolzgerlinguFoto Foto - team.goldfren.cz

Všichni jsou ale za jedno: "Musíme být optimističtí, zvládne to."

"Je jedno, jestli bude závodit, nebo ne, hlavně ať je zdravý," přeje mu parťák Neugebauer. "Všichni mu drží palce," dodává otec Michaela.

Zraněnému Špačkovi přišlo i nespočet vzkazů na webové stránky jeho týmu Goldfren: "Ten nejdůležitější závod určitě vyhraješ, bojuj a nevzdávej to. Bojuj, bojuj, musíš se s tím poprat."

Přidávají se i maminky ostatních motokrosařů:

"Musíte věřit, stejně jako my všichni, že Míšu právě tahle skutečnost zase vrátí mezi Vás a až opět zmáčkne spojku a našlápne motorku, vzpomínka na tyhle přetěžké chvíle Vám bude připadat jako zlý sen. Držte se, jsou s Vámi všechny motokrosové mámy a i všichni, kteří přičichli k benzínu..Tenhle závod vyhrajete!"

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud