24. ledna 2010 • 13:23

Navigátor Ouředníček: Zlomil si tři obratle, zjistil to až doma!

Autor: Jiří Čada
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři prasklé hrudní a zádové obratle a kruté bolesti zad. To je daň navigátora Tomáše Ouředníčka (40) za letošní účast na nejtěžším motoristickém závodu světa Rallye Dakar. Na vážná zranění přitom přišli až lékaři v Česku, kteří nechápou, že závodník vůbec může chodit.



Pro posádku terénního speciálu Mitsubishi ML 200 pilota Miroslava Zapletala (43) a jeho navigátora Tomáše Ouředníčka, kteří v loňském Dakaru skončili celkově na sedmém místě, letošní závod skončil 8. ledna, krátce po patnácté hodině.

„Jeli jsme pouští v závěru šesté etapy asi stovkou, když na nás za horizontem čekala obrovská díra,“ vzpomínal včera navigátor doma ve Velkém Meziříčí. Kolize oba české účastníky Dakaru potkala asi sto kilometrů od chilského města Iguigue. Pravé přední kolo po nárazu upadlo. „V kabině jsem slyšel v tu chvíli jen naříkat Mirka. Vylezl jsem ven z auta,“ popisoval situaci Tomáš.

Nikdo ze záchranářů netušil, že navigátor pobíhající neustále kolem svého zraněného pilota, který měl prasklý obratel, je na tom zdravotně daleko hůř. Zatímco Zapletala převezli vrtulníkem přímo na operační sál, jeho kolega se až po sedmi dnech po příjezdu do Česka dověděl, že on má prasklé hned tři obratle. „Bolelo to, pochopitelně.

V autech jsem pak ještě urazil dalších šest set kilometrů. Ale bolest jsem si nějak nepřipouštěl. Neudělali mně žádný rentgen a dokonce mi masírovali záda. Z toho pak byli naši doktoři v šoku. Masírovat na třikrát prasklou páteř...“ usmívá se už nyní v bezpečí domova Ouředníček. Operaci zatím odmítl.

Lékaři ho tak zašněrovali do speciálního korzetu. „Srůstat to prý bude asi tři měsíce, takže s letošní sezonou je konec. Ale i tak je někde v hloubi duše pokušení vyjet na Dakar zase příští

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud