25. listopadu 2019 • 11:10

Nové sporty na Hrách v Tokiu: Představí se surfing, karate i skateboarding

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní olympijský výbor schválil na kongresu v Riu de Janeiro zařazení skateboardingu, surfingu, sportovního lezení, karate a baseballu se softbalem do programu her v roce 2020 v Tokiu.



Zatímco baseball a softbal se do soutěží pod pěti kruhy vrátí po vyřazení v roce 2008, zbývající sporty čeká olympijská premiéra.

Pětici sportů už vloni v září navrhli japonští pořadatelé a výkonný výbor MOV v červnu v Lausanne jejich volbu doporučil ke schválení. Přijetí nových sportů, které by olympijským soutěžím měly přilákat mladé fanoušky, dnes kongres jednomyslně potvrdil.

Tokio tak jako první využije nových pravidel, podle nichž se mohou od roku 2020 pořadatelé výrazněji podílet na tvorbě programu a zařadit k 28 olympijským sportům jeden nebo více nových. Celkem může být program rozšířen o 18 medailových disciplín a kapacita účastníků navýšena o 474 sportovců.

Adam Ondra medailovou nadějí české výpravy

Zařazení nových sportů je zajímavé i z českého pohledu. Medailovým želískem ve sportovním lezení je několikanásobný mistr světa Adam Ondra. Formát soutěž na LOH v Tokiu se však liší od běžných soutěží. V rámci letní olympiády proběhne tzv. trojkombinace, ve které se budou násobit jednotlivá umístění lezců ve třech disciplínách - lezení na rychlost, lezení na obtížnost, bouldering.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud