31. července 2021 • 15:37

Česko - USA 84:119. Dobrý start, pak prohra a konec na LOH po skupině

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté podlehli na olympijských hrách v Tokiu v závěrečném utkání ve skupině A favorizovaným Spojeným státům americkým 84:119 a přišli o naději na postup do čtvrtfinále. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.



Američané, kteří obhajují triumf z minulých tří olympiád a ovládli 15 z dosavadních 19 olympijských turnajů, doplnili ve čtvrtfinále Francii, Austrálii, Itálii, Slovinsko a Španělsko. Svou výhrou navíc zajistili postup ze třetí pozice skupiny B Německu a nedělnímu vítězi duelu mezi domácím Japonskem a Argentinou.

Nejlepším střelcem Američanů byl s 27 body Jason Tatum. Kevin Durant se díky 23 bodům stal historicky nejlepším střelcem USA na olympijských hrách, když překonal Carmela Anthonyho.

V českých barvách se nejvíce dařilo rodilému Američanovi Blakeu Schilbovi se 17 body. Ondřej Balvín dal o dva body méně, Jan Veselý 13 a Tomáš Satoranský 12 bodů.

Český tým si zopakoval souboj s USA z předloňského mistrovství světa v Číně. V Šanghaji na úvod šampionátu prohrál 67:88, ale nakonec obsadil historické šesté místo, zatímco výběr legendárního trenéra Gregga Popoviche byl o jednu příčku horší.

Tomáš Satoranský (v modrém) během zápasu s USA na LOH
Tomáš Satoranský (v modrém) během zápasu s USA na LOH

Výběr kouč Ronena Ginzburga vstupoval do zápasu s vědomím, že k postupu do čtvrtfinále může prohrát o jeden či za určitých okolností o dva body. K uchování naděje mohl podlehnout maximálně o 31 bodů. Na zvučného soupeře nastoupil bez ostychu, vedl 9:2 a přinutil trenéra Popoviche k oddechovému času. Češi především díky Schilbovým jedenácti bodům v první čtvrtině vyhráli úvodní část 25:18.

Proč už Češi nemají šanci na postup ze 3. místa

Český výběr bude nejhorší z týmů na třetích místech se skóre -49. Němci po prohře s Austrálií 76:89 na 3. místě skupiny B mají skóre -16. V neděli bude o poslední postupové místo bojovat domácí Japonsko (-46) s Argentinou (-28), které jsou bez výhry a radovat se bude vítěz.

Pak Američané zpevnili obranu, kde se opírali hlavně o Jaysona Tatuma. Po trefách Draymonda Greena favorit nejprve snížil a následně díky dvěma rychlým trojkám Kevina Duranta zápas otočil na 37:33. Po čtrnácti odehraných minutách to bylo vůbec poprvé, co favorizovaný celek složený z hráčů NBA vedl. Češi se však nevzdávali, pod košem využívali důrazu Balvína a Veselého. Poločasové skóre trojkou sedm sekund před sirénou upravil na 43:47 z českého pohledu Schilb.

Náskok Američanů ale postupně narůstal. Českému týmu se přestalo střelecky dařit a v závěru třetí a na začátku čtvrté čtvrtiny Američané zaznamenali třináctibodovou šňůru, po níž odskočili 86:60. Šest minut před koncem to už bylo o třicet bodů (64:94). Střelecké představení Američanů pokračovalo až na konečných 119:84.

ČR - USA 84:119 (18:25, 43:47, 60:82)

Body ČR: Schilb 17, Balvín 15, Veselý 13, Satoranský 12, Jelínek, Palyza oba 7, Auda 6, Sehnal 5, Bohačík 2, Peterka, Šiřina, Vyoral všichni 0.

Nejvíce bodů USA: Tatum 27, Durant 23, LaVine 13.

Fauly: 14:17. Trestné hody: 13/8 - 12/9. Trojky: 8:20. Doskoky: 29:36.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B

ONLINE PŘENOS - Olympiáda minutu po minutě
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Adam Ondra Adam Ondra COVID-19 COVID-19 Jiří Prskavec Jiří Prskavec Josef Dostál Josef Dostál Lukáš Krpálek Lukáš Krpálek Markéta Vondroušová Markéta Vondroušová Program dne Program dne
Obnovit
Zprávy ze dne 8. 8. 2021
13:52
8. 8. 2021
Josef Dostál

Zatímco v Tokiu probíhá závěrečný ceremoniál, do Prahy dorazil bronzový deblkajak. Radek Šlouf s Josefem Dostálem se hned na letišti pochlubili medailemi.

Bronzoví Radek Šlouf s Josefem Dostálem na letišti v Praze po příletu z Tokia
Zprávy ze dne 5. 8. 2021
14:56
5. 8. 2021
Josef Dostál

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Chtělo to spousty sil, těch psychických i fyzických. Sám Josef Dostál letos medaili z Tokia sám na kajaku nevybojoval, ale přece se jí dnes dočkal ve spolupráci s Radkem Šloufem. Oba bronzoví medailisté poté čelili palčivým otázkám a velmi upřímně se o svých pocitech z olympiády rozpovídali na zadní sedačce v pořadu Tokijská jízda.

Zprávy ze dne 5. 8. 2021
11:20
5. 8. 2021
Josef Dostál

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Trenér rychlostních kanoistů Karel Leština si dnes na břehu olympijského kanálu od srdce zařval. Po bronzu svých svěřenců Josefa Dostála a Radka Šloufa v závodu deblkajaků cítil i satisfakci, protože po pátém místu Dostála na singlkajaku trošku o své práci pochyboval. „Člověk má nejistotu, jestli jsme udělali všechno správně – trénink, načasování formy. Teď se ukázalo, že to asi tak špatné nebylo, že jsme to tak špatně nedělali. Takže úleva, satisfakce, že asi nejsem tak úplně špatný trenér,“ řekl s úsměvem osmačtyřicetiletý Leština.

Zprávy ze dne 5. 8. 2021
11:12
5. 8. 2021
Josef Dostál

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Šéf české olympijské mise a dvojnásobný šampion v kanoistice z Atlanty 1996 Martin Doktor obdivuje zmrtvýchvstání kajakáře Josefa Dostála. Ačkoliv byl v úterý po pátém místě v závodě kajakářů na 1000 metrů, z něhož chtěl zlato, psychicky i fyzicky zničený, dal se dohromady a dnes s Radkem Šloufem získali bronz na deblkajaku. „Pepa je obrovský borec. Takhle se z toho dostat…. Ten závod byl pro něho těžký nejenom psychicky, ale i fyzicky. Obdivuju Pepu, jak se z toho zvedl,“ ocenil Doktor, když po finále hovořil s českými novináři. Připomněl, že páté místo na olympijských hrách rozhodně není propadák. „Ale přece jenom on sem jel s jiným cílem. Spíš ho to nakoplo, než položilo, což je úplně skvělé. To, jak jeli to finále, doopravdy smekám, to bylo fakt úplně precizní,“ uznale pokýval hlavou bývalý špičkový kanoista.

Zprávy ze dne 5. 8. 2021
9:12
5. 8. 2021
Josef Dostál

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Jak prožívali bronzový závod Josef Dostál a Radek Šlouf? Kdy a od koho se dozvěděli, že boj o cenný kov dopadl dobře? ČTĚTE ZDE>>>

Rychlostní kanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf vybojovali na olympijských hrách bronz v závodě deblkajaků na trati 1000 metrů Rychlostní kanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf vybojovali na olympijských hrách bronz v závodě deblkajaků na trati 1000 metrů Rychlostní kanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf vybojovali na olympijských hrách bronz v závodě deblkajaků na trati 1000 metrů
Zprávy ze dne 5. 8. 2021
6:11
5. 8. 2021
Josef Dostál

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Josef Dostál a Radek Šlouf vybojovali na olympijských hrách v Tokiu bronz v závodě deblkajaků na 1000 metrů! Nestačili jen na Australany a Němce. Dostál si tak spravil chuť po nevydařené finálové jízdě na singlkajaku, ve které skončil pátý. Česko díky dvojici slaví devátou medaili na LOH v Tokiu. Více čtěte ZDE>>>.

Obrovská radost Josefa Dostála a Radka Šloufa z bronzové medaile Bronzovou medaili oslavil Dostál se Šloufem i koupelí Obrovská radost Josefa Dostála a Radka Šloufa z bronzové medaile Bronzovou medaili oslavil Dostál se Šloufem i koupelí Rychlostní kanoisté Josef Dostál a Radek Šlouf vybojovali na olympijských hrách bronz v závodě deblkajaků na trati 1000 metrů
Zprávy ze dne 5. 8. 2021
3:40
5. 8. 2021
Josef Dostál

RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Josef Dostál a Radek Šlouf postoupili v závodě deblkajaků na 1000 metrů na do dnešního finále. Česká dvojice obsadila v semifinále čtvrté místo s odstupem 1,163 sekundy za nejrychlejšími Australany Jeanem van der Westhuyzenem a Thomasem Greenem.

Zprávy ze dne 4. 8. 2021
8:39
4. 8. 2021
Josef Dostál

Ležel na zádech, obložený ručníky s ledem. Zlatý sen kajakáře Josefa Dostála se utopil v utrpení finále olympijského kilometru. A peklo pro tělo i pro duši zdaleka nekončilo. Bylo to dlouhých 24 hodin. Během nich ale Dostál povstal, druhý den ráno byl znovu na startu a na deblu s parťákem Radkem Šloufem postoupil do semifinále a dalšího dne s medailovou nadějí. Co přitom prožil?

Dostála bolelo žít, ale povstal. Sestra se bála, že bude lovit obra z vody - čtěte zde >>>

 

Kajakář Josef Dostál se sestrou Annou na olympijském kanále
Zprávy ze dne 4. 8. 2021
4:36
4. 8. 2021
Josef Dostál

KANOISTIKA: Josef Dostál a Radek Šlouf postoupili v závodě deblkajaků na 1000 metrů přímo do čtvrtečního semifinále. V rozjížďce byli druzí, nestačili pouze na maďarskou dvojici Bence Nádas, Bálint Kopasz, za kterou zaostali o 1,548 sekundy. 

Josef Dostál a Radek Šlouf postoupili v závodě deblkajaků na 1000 metrů na olympiádě v Tokiu přímo do čtvrtečního semifinále.
Zprávy ze dne 3. 8. 2021
9:40
3. 8. 2021
Josef Dostál

Z touhy po olympijském zlatu nezbylo aspoň v Tokiu nic, jen absolutní vyčerpání. Český favorit Josef Dostál se na kilometrovém závodě kajakářů tak tak dostal do cíle, ještě na vodě mu museli pomáhat pořadatelé, pak i protivníci.

Zklamaný totálně vyždímaný Josef Dostál

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud