25. dubna 2021 • 15:55

Šermíř Jurka navázal na slavného dědu. Po postupu na OH se rozbrečel

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šermíř Jakub Jurka vyhrál evropskou kvalifikaci kordistů v Madridu a poprvé postoupil na olympijské hry. Navázal tak na svého slavného dědu Jaroslava Jurku, dvojnásobného olympionika z Montrealu 1976 a Moskvy 1980.



Na tokijském turnaji pod pěti kruhy budou mít Češi stejně jako v Riu de Janeiro v roce 2016 dva šermíře. V sobotu v kvalifikaci uspěl fleretista Alexander Choupenitch.

„Je to fantazie. Ještě tomu nemůžu uvěřit,“ řekl Jurka v telefonickém rozhovoru ČTK. „Soutěž byla tak strašně náročná. Takový výkon se stane jednou za život.,“ uvedl.

Jednadvacetiletý Jurka postoupil ze skupiny se čtyřmi výhrami a jednou prohrou. Na úvod play off zdolal Flavia Giannotteho z Lucemburska a ve čtvrtfinále španělského šermíře Yulena Pereiru, čtyřiadvacátého kordistu světa. „To byl krok k vítězství,“ podotkl Jurka.

V semifinále vyřadil Radoslawa Zawrotniaka z Polska. „Třikrát chladnokrevně vyřešil složitou situaci,“ chválil šéf svazu Oldřich Kubišta. Ve finále Jurka zdolal Švéda Jonathana Svenssona. „Kuba byl na vlně a věřil si. Odpovědnost a blízkost kvalifikace na olympiádu na něj musely vytvářet strašný tlak, ale jeho stroj naskočil a zvládl to bravurně,“ řekl Kubišta.

Po vítězném zásahu tekly Jurkovi radostí slzy. „Emoce nešly udržet. Je to senzace pro český šerm,“ radoval se šermíř olomoucké Dukly.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud