28. listopadu 2019 • 20:08

Lezec Ondra slaví postup na olympiádu! Jistotu mu dala kvalifikace

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lezec Adam Ondra se už raduje z postupu na olympijské hry v Tokiu. Na kvalifikačních závodech v Toulouse postoupil z prvního místa do osmičlenného finále, ve kterém bude ve hře šest účastnických míst. Mezi postupujícími jsou ale také dva Japonci a pořadatelská země příštích her už dvě místa získala na mistrovství světa. Šest postupových míst by tak měli obsadit zbývající finalisté. A Ondra už na sociálních sítích oznámil, že má Tokio jisté.



Japonci se ale podle informací serveru ukclimbing.com obrátili kvůli interpretaci rozdělování olympijských kvót na sportovní arbitráž CAS, která bude řešit jejich spor s mezinárodní federací. Rádi by zajistili místa pro další závodníky, aby si mohli až příští rok na jaře vybrat, koho podle aktuální formy na OH nominují.

Ondra v Toulouse úspěšně napravil kvalifikační nezdar z mistrovství světa, kde v kombinaci kvůli kontaktu s nýtem při lezení na obtížnost neprošel do finále a propásl první šanci na postup na OH. Ve Francii je nejvýše nasazeným lezcem mezi 22 účastníky.

Ve své nejslabší disciplíně rychlosti si Ondra vylepšil osobní rekord na 7,464 sekundy, což mu stačilo na čtrnáctou pozici. Postavení v kombinaci si vylepšil v boulderingu, kde dvě ze čtyř cest zdolal hned napoprvé. Na vrchol se dostal ještě v jedné, ale v té čtvrté zůstal opakovaně těsně pod vrcholem a měl stejně jako dalších devět lezců bilanci tři topy a čtyři zóny. Zařadil se mezi nimi na druhé místo, díky nižšímu počtu pokusů zvítězil Číňan Pchan Jü-fej.

Před svou nejsilnější disciplínou byl Ondra v kvalifikaci na průběžném čtvrtém místě. V lezení na obtížnost byl největším favoritem. Letos neprohrál žádný specializovaný závod, získal světový titul a ovládl celkové hodnocení Světového poháru. V kvalifikaci nastoupil jako poslední a stal se čtvrtým lezcem, který dohmátl na vrchol náročné cesty. Měl z nich nejrychlejší čas, takže si připsal další výhru. V celkovém součinu umístění nasbíral 28 bodů a v kvalifikaci zvítězil.

Finále mužské soutěže se v Toulouse uskuteční v sobotu od 19 hodin.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud