13. července 2021 • 14:49

Surfař se učil znovu chodit, teď zabojuje na olympiádě: Lžíce? Co to je?

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Surfařskou olympijskou premiéru si za pár týdnů užije na březích prefektury Čiba spousta osobností sportu ve vlnách. Ale jen málokterá měla tak klikatou cestu jako Owen Wright. 31letý Australan málem nepřežil poranění mozku, které utrpěl před šesti lety, musel se učit žít úplně od začátku, přesto znovu vyhrává.



Byl v životní formě. Sezona 2015 vycházela Owenu Wrightovi skvěle, až tak, že páté místo v prestižní Surf League bylo malým zklamáním. Tehdy 25letý Australan chtěl být nejlepší na světě a cítil velkou šanci. Až do osudného tréninku na Havaji, který ho málem připravil o život.

„Na hlavě mi přistála vlna a otřásla mnou tak silně, že jsem ztratil vědomí. Hodně věcí z toho dne mám dodnes rozmazaných,“ vzpomíná o šest let později v rozhovoru pro BBC. Čtyři a půl metru vysoká vodní stěna pravděpodobně způsobila největší zranění. Další přidaly „menší“ vlny, které byly vysoké klidně i čtyři metry.

Kvůli traumatickému poranění mozku a krvácení byl ohrožen na životě. Naštěstí přežil, ale musel se dostat zpět do života. Učil se znovu chodit. Když ho poslali do kuchyně pro lžíci, nejenže nevěděl, kde ji najít, ale ani k čemu slouží. Přesto chtěl pořád na zpět na vlny. Až tak, že před ním prkna museli doma schovávat.

„Málem jsem neobešel dům, ale i tak jsem chtěl na pláž. Ale když mi návrat dovolili, nebylo to lehké. Takový nával emocí – prostě jsem se na prkně nedokázal postavit,“ vzpomíná na březen 2016.

Nakonec to zvládl. Přesně o rok později, v březnu roku 2017, ovládl soutěž Pro Gold Coast, poslední závod před zraněním a první po něm dělilo patnáct měsíců. V těsném souboji navíc porazil Matta Wilkinsona, muže, který byl po jeho boku po celou dobu jeho zranění. Na pláži ho pak uvítala jeho nastávající manželka Kita se synem.

Owen Wright čím dál častěji používá helmu
Owen Wright čím dál častěji používá helmu

Světlem na konci tunelu se stala přelomová událost jeho sportu. Surfaři se totiž, stejně jako sportovní lezci, karatisté a skateboardisté představí pod pěti kruhy poprvé. Owen Wright sice v posledních letech nemohl předvádět ty nejbláznivější triky, i tak získal v náročných kvalifikačních kritériích australskou olympijskou místenku. „Některé prvky mám omezené, ale pořád jsem velmi dobrý,“ nezříká se role spolufavorita.

Surfovat sice může, po zranění ale má trvalé následky, hlavně na psychice. I proto je jedním z hlavních propagátorů ochranných pomůcek ve svém sportu. „Je spousta lidí, od začátečníky po skvělé surfaře, kteří neuznávají riziko pro hlavu a mozek. Já už si ji beru vždycky, když cítím zvýšené riziko. Když je ve vodě hodně lidí, mám helmu. Když jsou vlny vysoké, mám helmu. Když jsou blízko kameny, mám helmu.“ Mít ji bude i na konci července na pláži Tsurigasaki.

NEJdojemnější momenty olympiád: „finiš“ s tátou, sport nad Hitlera i fotka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud