16. července 2021 • 10:10

Hry s nádechem Fed Cupu. Ideál? Čtyři Češky v semifinále, zasnil se Pála

Autor: mm, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podobně jako na Fed Cupu si bude připadat pětice českých tenistek na olympijských hrách v Tokiu. Nebudou mít totiž k dispozici osobní trenéry, ale dlouholetého týmového kapitána Petra Pálu a Davida Kunsta. Snový scénář turnaje z pohledu zkušeného kouče? Čtyři Češky v semifinále dvouhry. „Úspěchem bude ale každá medaile,“ prohlásil Pála.



Český ženský tenis má na olympijském turnaji skvělé vyhlídky na úspěch. Do dvouhry naskočí silné kvarteto, pátou členkou týmu je bývalá deblová jednička Kateřina Siniaková. „Nemusí se povést nic, ale je reálné a moc si přeju, aby některá z holek mohla hrát o medaili. Přeji si, aby jich bylo co nejvíc,“ prohlásil Petr Pála před pátečním odletem do Japonska.

Před pěti lety v Riu de Janeiro vybojoval český tenis tři bronzy – Petra Kvitová ve dvouhře, Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou ve čtyřhře a Lucie Hradecká s Radkem Štěpánkem ve smíšené čtyřhře. „Bylo to úžasné,“ vzpomínal pětačtyřicetiletý kouč.

Z brazilské sestavy se do Tokia vydá jen dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová, ale síla ženského týmu je minimálně stejná. Kometa sezony Barbora Krejčíková ovládla grandslamové Roland Garros a Karolína Plíšková hrála před týdnem finále Wimbledonu. Ve dvouhře je doplní předloňská finalistka z pařížské antuky Markéta Vondroušová.

„Nejlepší by bylo, kdyby hrály semifinále proti sobě,“ zasnil se Pála. „I když by mi ale bylo líto té, která by neměla medaili. Ale bylo by to hezké, že jo,“ usmál se.

Vítězné selfie v podání Petry Kvitové, Kateřiny Siniakové, Petra Pály, Barbory Krejčíkové, Lucie Šafářové a Barbory Strýcové a Fed Cupu
Vítězné selfie v podání Petry Kvitové, Kateřiny Siniakové, Petra Pály, Barbory Krejčíkové, Lucie Šafářové a Barbory Strýcové a Fed Cupu

Horkým medailovým želízkem budou i deblistky. Krejčíková s Kateřinou Siniakovou jsou nejlepším párem sezony. „Samozřejmě budou patřit k favoritkám, ale olympijský turnaj je malinko zvláštní a ošemetný. Nehrajou spolu tradiční páry. Může vzniknout nová hvězdná dvojice,“ podotkl Pála. Zmínil třeba Bělorusky Arynu Sabalenkovou s Viktorií Azarenkovou, ale přesně takovým párem můžou být i ranařka Plíšková s technicky hrající Vondroušovou.

Pála s Kunstem budou tenistkám suplovat jejich stálé realizační týmy. Osobní trenéři se do Tokia vzhledem k restrikcím nedostanou. Doma tak zůstanou Němec Sascha Bajin (Plíšková), Jiří Vaněk (Kvitová), Aleš Kartus (Krejčíková) i Jan Mertl (Vondroušová).

Pála už podobnou situaci zažil v Riu a byl v jednom kole. „Pokusíme se s Davidem udělat maximum, aby se holky cítily dobře. Pokusíme se to obsáhnout. Vždycky se modlím, aby nehrály čtyři najednou ve stejný čas. Ale budeme na to připravení,“ řekl.

Výhodou je, že všechny hráčky zná z týmových bitev. A olympiáda má s týmovou soutěží i něco společného. „Říkám, že to je něco mezi turnajem a Fed Cupem. Nesbírají sice body pro tým, ale musí si vyjít vstříc a přizpůsobit se chodu týmu, co se týká tréninku, srazů a musejí mít společné oblečení,“ uvedl. Za důležité označil i nasát atmosféru v olympijském týmu. „Od jiných sportovců. Zjistit, jak moc pro ně znamená jenom se na Hry dostat.“

Pálu mrzí, že se v hledišti neobjeví fanoušci. „Japonci mají tenis rádi, tak to je velká škoda,“ řekl bývalý desátý deblista světa. A kvůli omezením si nesmějí na stadionech fandit ani sportovci mezi sebou. „To bylo koření olympiády. To mě taky mrzí,“ litoval.

Česká nominace

Barbora Krejčíková (dvouhra a čtyřhra)
Petra Kvitová (dvouhra)
Karolína Plíšková (dvouhra a čtyřhra)
Markéta Vondroušová (dvouhra a čtyřhra)
Kateřina Siniaková (čtyřhra)
Tomáš Macháč (dvouhra)

Tenis na OH

24. července
1. kolo dvouher (04.00)

31. července
finále dvouhry žen (10.00)

1. srpna
finále dvouhry mužů (05.00)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud