Romana Barboříková
3. srpna 2021 • 18:00

Napětí na dráze. Australanovi se v 65 km/h zlomila řídítka, klouzal po tváři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sotva na olympijských hrách v Tokiu začaly závody dráhových cyklistů, už přinesly první napínavé chvíle. Při týmové stíhačce se australskému jezdci Alexi Porterovi přímo za jízdy ulomila řídítka a on se ocitl na zemi. V tu chvíli byl ze čtyřčlenné sestavy až na posledním místě, a tak neposlal k zemi alespoň nikoho z týmových spolujezdců.



Jedou rychlostí, ve které nechce nikdo spadnout. Už několikrát byly při dráhové cyklistice k vidění pády, které skončily i ochrnutím závodníka. Australan Alex Porter měl v pondělní týmové stíhačce větší štěstí v neštěstí. Přihodila se mu věc, která zaskočila i jeho samotného. Během úvodních kol se mu zlomila řídítka a on se v rychlosti 65 kilometrů v hodině poroučel na dřevěnou dráhu.

„Doktor ho prohlédl a nemáme žádné bezprostřední obavy. Klouzal po tváři. Už není tak hezký jako předtím, sedřel si trochu kůže na obličeji a na pravé paži, ale měl štěstí. Je klika, že po tomhle povrchu kloužete,“ hlásil krátce po pondělním závodu sportovní šéf australského cyklistického týmu Simon Jones.

Ani on nedokázal říci, jak je možné, že došlo k takové závadě na materiálu. „Zcela zjevně došlo k mechanické poruše, ale nejsme si zcela jisti, co přesně se stalo. Evidentně bylo s řídítky něco v nepořádku,“ dodal Jones.

Celý tým měl štěstí v tom, že Porter jel v danou chvíli ve čtyřčlenném týmu na poslední pozici, tím pádem neohrozil žádného z týmových kolegů. Ti okamžitě zažádali o opakování startu, ke kterému muselo dojít během kola. Ve svém druhém pokusu obsadila australská sestava páté místo.

Australský cyklista Alex Porter po pádu v týmové stíhačce na LOH 2021
Australský cyklista Alex Porter po pádu v týmové stíhačce na LOH 2021

Australský cyklistický svaz už oznámil, že příčiny selhání materiálu bude vyšetřovat. Zároveň jeho zástupci vysekli poklonu svým závodníkům. „Skutečnost, že Alex a jeho kolegové byli schopní znovu jet, aby mohli bojovat o bronzovou medaili, je obdivuhodný.“

V jedenáctý den olympijských her nastoupili Australané do dalších bojů, v nichž už ale Porter chyběl, ve středu budou usilovat o bronzové medaile. Proti nim nastoupí Nový Zéland. Také v úterý bylo na velodromu v Izu rušno, a opět při týmové stíhačce. Po pádu v duelu mezi Dánskem a Velkou Británií byla soutěž na nějakou dobu přerušena. K vážným zraněním zde nedošlo.

Bábek představuje dráhařské disciplíny na OH. Vrací se oblíbený madison
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud