28. října 2023 • 21:09

Ondra je ve finále evropské kvalifikace o OH, v boulderingu měl namále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lezec Adam Ondra postoupil ze druhé příčky do finále evropské olympijské kvalifikace. Po pátém místě v boulderingu byl druhý v obtížnosti a nestačil jen na Brita Tobyho Robertse, který vyhrál obě kombinační disciplíny. Z nedělního osmičlenného finále si místo na hrách v Paříži zajistí jen vítěz.



V boulderingu prožíval Ondra krušné chvíle. Na úvod semifinále zaváhal a na rozdíl od třinácti z devatenácti soupeřů nevylezl první boulder. Opakovaně se mu nezdařil závěrečný krok k vrcholu a místo maximálního počtu 25 bodů jich zapsal jen 9,9. Pak si ani on neporadil s mimořádně obtížným druhým boulderem, který nezdolal nikdo, a potřeboval na obou závěrečných „problémech“ zapsat takzvaný top.

Na trojce byli semifinalisté poměrně úspěšní a Ondra ji zdolal na třetí pokus. Pak jako jeden z pěti lezců zvládl i čtyřku a výrazně vylepšil svoji pozici v průběžném pořadí. Nasbíral 64,6 bodu. Ztrácel 20,1 bodu na vedoucího Roberste, který jako jeden ze tří závodníků zapsal tři topy, a měl náskok osm desetin bodu na devátého Švýcara Saschu Lehmanna.

V obtížnosti potvrdil, že patří k nejlepším na světě. Dostal se na sedmatřicátý chyt, ale na cestě k osmatřicátému spadl. Za to získal 64,1 ze sta možných bodů. Většina jeho soupeřů skončila o něco dříve. Osmnáctiletý Roberts se ale dostal těsně pod vrchol, za obtížnost si připsal 96,1 bodu a v celkovém součtu Ondru porazil o více než 50 bodů.

Mužské finále ve francouzském Lavalu začne v neděli ve 14:30 SEČ.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud