8. prosince 2023 • 15:50

Rusové můžou na OH do Paříže. Pod neutrální vlajkou a jen jednotlivci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní olympijský výbor umožní ruským a běloruským reprezentantům startovat na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži se statusem neutrálních sportovců. Účastnit se soutěží pod pěti kruhy budou smět coby jednotlivci v případě, že splní kvalifikační kritéria a další podmínky, oznámili dnes zástupci MOV. Český olympijský výbor (ČOV) s účastí Ruska a Běloruska pod pěti kruhy nesouhlasí.



„Výkonný výbor MOV rozhodl, že individuální neutrální sportovci (AIN), kteří se kvalifikovali prostřednictvím stávajících kvalifikačních systémů mezinárodních federací, budou prohlášeni za způsobilé soutěžit na olympijských hrách v Paříži 2024 v souladu s podmínkami uvedenými níže,“ uvedl MOV v prohlášení.

Podle MOV se zatím do soutěží kvalifikovalo jedenáct „neutrálních“ sportovců, osm z Ruska a tři z Běloruska. Startovat budou smět pod neutrální vlajkou, bez státní hymny či symbolů. Sportovci, kteří mají vazby na vojenské či policejní složky, by měli zůstat vyloučeni stejně jako ti, kteří aktivně podporují válku na Ukrajině. Startovat na OH nesmějí ani týmy z obou zemí.

Rusko stanovené podmínky odsoudilo jako „diskriminační“. „Odporují sportovním principům. Poškozují samotné olympijské hry, a ne ruský sport. Tento přístup je absolutně nepřijatelný,“ citovala agentura TASS ruského ministra sportu Olega Matycina.

Pro připuštění jednotlivců jako neutrálních sportovců se navzdory pokračujícímu válečnému konfliktu na Ukrajině vyslovili v tomto týdnu na 12. olympijském summitu v Lausanne zástupci mezinárodních federací a národních olympijských výborů. MOV požádali, aby v této otázce rozhodl co nejrychleji.

ČOV dnes v reakci na to zopakoval postoj, k němuž v dubnu dospělo jeho plénum. „Nesouhlasíme s jakoukoli formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na olympijské hry nebo na hrách samotných po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině,“ uvedl pro ČTK.

Rozhodnutí MOV zkritizoval předseda České unie sportu Miroslav Jansta. „Ztotožňuji se s usnesením pléna ČOV, které se jasně vymezilo proti jakékoliv formě Ruska a Běloruska na OH a v kvalifikacích, a které prosadil až Jiří Hamza. Aktuální model neutrálních sportovců je nedomyšlený. MOV měl přijít se systémem, který ochrání sportovce a jejich rodiny z jakýkoliv zemí, kde k podobné situaci bohužel může dojít,“ uvedl. „Nemůžeme souhlasit se stanoviskem MOV, který nejprve ruské a běloruské sportovce navrhl vyhodit ze všech soutěží, aby pak hledal různé nesystémové způsoby pro jejich účast,“ doplnil.

Sportovci z Ruska a spojeneckého Běloruska dostali zákaz startu v mezinárodních soutěžích po začátku vojenského útoku na Ukrajinu z loňského února. Letos na jaře nicméně MOV vyzval mezinárodní organizace, aby za podmínek dodržení neutrality umožnily sportovcům z těchto zemí návrat do soutěží, na nichž by mohli plnit kvalifikační podmínky pro start v Paříži. Řada sportovních svazů této výzvě vyhověla.

Světová atletika (WA) naopak na suspendaci ruských a běloruských sportovců dál trvá. „Je v pravomoci MOV rozhodnout, které země budou pozvány k účasti na olympijských hrách, ale je odpovědností mezinárodních federací, aby rozhodly, kteří sportovci v jejich sportu jsou způsobilí soutěžit,“ uvedla WA v reakci na rozhodnutí MOV. „Situaci budeme nadále sledovat, ale pokud nedojde k zásadní změně okolností mezi dneškem a olympijskými hrami, bude se suspendace vztahovat i na Paříž 2024.“

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud