25. července 2012 • 20:09

Bojí se únavy. Řada českých hvězd vynechá slavnostní zahájení

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OLYMPIÁDA V LONDÝNĚ | Pro všechny by to byl životní zážitek. Jít pod českou vlajkou a vzhlédnout k zapálení olympijského ohně. Jenže co dělat, když mají jít hned za pár hodin do akce? Právě toto dilema řeší řada českých olympioniků včetně reprezentačních basketbalistek a shodně zvažují, že vypustí úvodní slavnostní ceremoniál. „Kdyby to byl risk, nepůjdeme,“ říká kouč Lubor Blažek. Ten názor nemá sám.



Má to být slavnostní okamžik představení celé české olympijské výpravy. Místo toho se ale v úvodním pochodu pod národní vlajkou schyluje k blamáži. Že by se tradičního rituálu účastnilo všech 133 sportovců? Ani náhodou.

Chybět jich bude celá řada. Veslaři Ondřej Synek s Miroslavou Knapkovou, střelkyně Kateřina Emmons nebo Lenka Marušáková a stále jisté si nejsou ani české basketbalistky s koučem Luborem Blažkem. Proč? Poněvadž je hned za pár hodin po ceremoniálu čeká tvrdá akce.

Konkrétně basketbalistky zahájí (od 10.00) olympijský turnaj duelem s Čínou.
„Pakliže budu cítit sebemenší risk ve vztahu k tomu zápasu, tak nepůjdou,“ varuje kouč Blažek.

„Na jednu stranu o to holky nechci připravit, protože i o tom rituálu a atmosféře ta olympiáda je. Navíc je to kilometr od vesnice a jde o to tam jen dojít, projít a vrátit se. Za každou cenu však hazardovat nehodlám,“ dodává.

KDO BUDE ZŘEJMĚ CHYBĚT
Basketbalistky
Ondřej Synek – skifař
Miroslava Knapková – skifařka
Barbora Špotáková – oštěpařka
Kateřina Emmons – střelkyně
Roman Kreuziger – cyklista
Jan Bárta - cyklista
Dana Hadačová – stolní tenistka
Simona Baumrtová – plavkyně
Michael Maier – jachtař
Veronika Fenclová – jachtařka
Jaromír Ježek - judista


Je to nevýhoda pro ty, kteří mají druhý den ráno hned bojovat o medaile. A koncentrace, vydatný spánek či dodržení životosprávy jde v tuto chvíli nad tradiční rituál, který navíc není povinný.

„Trochu by mě to ale mrzelo. Je to přeci jen jedna z nejhezčích věcí olympiády,“ krčí rameny Eva Vítečková. „Je ale jasné, že tam nejedeme kvůli ceremoniálu. Nejsme turisté, máme nějaké cíle a chceme je uhrát. Rozhodneme se však jako tým, ne že by osm z nás šlo a čtyři ne. Konečné slovo však bude mít trenér,“ dodává basketbalová střelkyně.

Navíc se zdá, že absence bude výjimka potvrzující pravidlo. Účast u zapáleného ohně totiž zvažují i další olympionici. „Asi nepůjdu. Druhý den mám už ofi ciální trénink a raději budu s manželem. To je pro mě nejdůležitější,“ vzkázala střelkyně Lenka Marušková, přičemž se přidala i plavkyně Simona Baumrtová.

„Mám problémy se zády a bojím se, že nevydržím tak dlouho stát. Jestli bude možnost odejít třeba po přečtení států, tak bych šla. Pokud tam ale mám být celý program, tak nepůjdu. Mrzí mě to, ale plavání jsem obětovala dost na to, abych si tímto zkazila svou šanci na Hrách,“ vysvětluje.

A komplikace nemine ani samotného vlajkonoše české výpravy Petra Koukala. I ten má totiž druhý den vstoupit do badmintonového turnaje. „Snad mi ale dají nějaký zápas v přijatelném termínu,“ přál si. Aby ne, i jeho disciplína začíná už od 9.30 ráno.

Gymnasta Martin Konečný si užívá konfortu v olympijské vesnici
Gymnasta Martin Konečný si užívá konfortu v olympijské vesnici

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud