29. července 2012 • 04:47

Za českým kajakářem přijela na Hry na kole teta z Vysočiny

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakář Vavřinec Hradilek bude mít i na olympiádě nevídanou fanouškovskou podporu. Do Londýna se za ním na kole vydala teta z Vysočiny, přijedou také kamarádi. Fandí mu i strýc, jenž pracuje na ambasádě. Rozlehlé příbuzenstvo má pětadvacetiletý vicemistr světa z roku 2010 v různých koutech světa.



Sestřenice žije v Šanghaji, sestra v Berlíně. Strýc je vedoucím mise na ambasádě v Londýně. Další příbuzné má kajakář Vavřinec Hradilek ještě na Novém Zélandu a ve Francii. „Před rokem a půl jsme překročili třicítku sestřenic a bratranců. Nevím přesně, kolik nás je,“ říká pětadvacetiletý kajakář, jenž je ale společně s bratrem jediným vyloženým sportovcem v rodině.

Pokud tedy nebudete počítat tetu, které se ho do Londýna vydala podpořit na kole až z Vysočiny. „Poslední dva roky podniká takové výlety. Myslím, že loni přejela Alpy s minimální rozpočtem. Jezdí pravidelně na moje závody, tak si řekla, že se podívá do Londýna. Navíc vedoucí mise české ambasády je můj strejda, takže spojila dvě věci,“ líčil Hradilek.

Cesta jeho tety trvala něco přes dva týdny. „Pomohla si akorát v okolí Benešova vlakem, tam nerada jezdí. Žádné hotýlky, spala venku. I teď psala, že je na ambasádě strašné vedro a hlučno, tak jela někam na výlet.“

Hradilek pro ni sháněl olympijské vstupenky stejně jako pro další příbuzné, kteří se za ním vypraví. „Brácha, táta, máma, kamarádi, teta, strejda. Pak kluci, kteří jezdí na vodě. Spousta vodáků tady bude. Že nám přijedou lidi zafandit, to je pro mě jediná výhoda toho, že je olympiáda blízko. Vždycky se jede líp s někým v zádech,“ říkal Hradilek, jemuž se ale nepovedlo sehnat všechny lístky do jednoho sektoru.

Český slalomář Vavřinec HradilekFoto Jaroslav Legner (Sport)
Balíček vstupenek nechal u strýce, když jel navštívit rodinu. Nepatří k těm, kteří by se na závody museli soustředit tak moc, že by potřebovali několik dní předem svůj klid. „Nechci to zlehčovat, atmosféra mezi sportovci je skvělá, je to můj sen jet na olympiádě, užívám si to. Ale že bych se klepal tři dny před závodem, to ne,“ vysvětloval vítěz testovacího závodu na olympijském kanále.

Navíc si na formu nestěžuje, i když si v tréninku hnul s krkem. „A měl jsem trochu problémy, nemohl jsem se vůbec trefovat do branek, což je v našem sportu dost podstatné,“ říkal stříbrný kajakář z MS 2010 s úsměvem. „Ale ježdění mě hrozně baví. Cítím se dobře.“

Velká část jeho rodiny se plánuje sejít a sledovat jeho závody také doma. A po olympiádě se chystá rodinná „slezina“ při bratrově svatbě, což by mohla být ideální příležitost oslavit také jeho případný úspěch na Hrách. „Domlouvá se rodinný bugr, bude to velké. Ale doufám, že to bude hlavně bráchův veselý den.“

Kvalifikace slalomářů

Dnes 14.30 C1 (Ježek) a 15.30 K1 muži (Hradilek)

Zítra 14.30 C2 (Volf – Štěpánek, Hradilek – Ježek) a 15.20 K1 ženy (Hilgertová)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud