1. srpna 2012 • 07:12

Překonala bolest i nádory, teď chce dotáhnout americké basketbalistky ke zlatu

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve čtrnácti letech se basketbalistka Seimone Augustusová objevila na obálce časopisu Sports Illustrated For Women s titulkem: Je tohle nový Michael Jordan? Nyní je jí dvacet osm let, je hvězdou NBA a v těchto dnech v americkém dresu září i na olympiádě. Není to ale ona stará fotografie z obálky, která ji táhne k velkým výkonům. Je to obrázek na mobilu – fotografie nádorů, které měla ještě před dvěma lety v břiše.



Do roku 2009 běžela kariéra Seimone Augustusové jako na drátkách, hráčka sbírala úspěchy ve středoškolských i univerzitních soutěžích. Už na univerzitě jí sice lékaři diagnostikovali fibroidy, nezhoubné nádory dělohy, kterými trpěla její matka i babička, operace ale nebyla nutná. Nádory byly malé a Augustusová nechtěla na operaci i ze strachu, že skončí jako jedna rodinná přítelkyně, která při takovém zákroku zemřela.

Seimone Augustusová na snímku s bývalou spoluhráčkou.Foto profimedia.cz
V roce 2006 se Augustusová stala jedničkou draftu a o dva roky později pomohla týmu USA vybojovat olympijské zlato v Pekingu.

Jenže pak přišel červen 2009 a sezonu jí už krátce po začátku ukončilo vážné zranění – přetržený křížový vaz v koleni. „Mučení,“ vzpomíná Augustusová stručně na rehabilitaci, která bolela více než zranění samotné. Bolestí křičela tak hlasitě, že děsila ostatní pacienty. Dokonce uvažovala o tom, že v pouhých pětadvaceti letech s basketbalem skončí. Nakonec se ukázalo, že to horší má teprve přijít.

Po doléčení zranění se vrátila k tréninku, ale brzy ji s velkými bolestmi břicha převezli do nemocnice. Doktoři jí oznámili, že nádor se zvětšil natolik, až si přerušil přívod krve a drtil jí dělohu. Okamžitě podstoupila operaci, při které jí odebrali tři nádory. Augustusová jejich velikost vystihla přirovnáním ke sportovnímu vybavení: bowlingová koule, sofballový míč a golfový míček. Největší nádor vážil více než dva a čtvrt kilogramu.

Seimone Augustusová se svojí partnerkou.
Seimone Augustusová se svojí partnerkou.

Po návratu pod vysoké koše je basketbalistka s vášní pro stará auta ještě lepší než dříve. S týmem Minnesota Lynx získala loni první titul ve WNBA a stala se nejužitečnější hráčkou finále. Těžké období jí připomíná už jen fotografie nádorů, kterou nosí s sebou, jinak se do minulosti zbytečně nevrací. „Je to, jako by to bylo už hrozně dávno,“ vzpomíná Augustusová na operaci. „Jsem vděčná. To je ten nejlepší způsob, jak se k tomu postavit.“

S favorizovaným americkým týmem si nyní Augustusová brousí zuby na obhajobu olympijského zlata. A pak už vyhlíží další budoucnost, nejen basketbalovou. Po pětileté známosti totiž požádala o ruku svou přítelkyni LaTayu Varner, která s ní prošla všemi jejími potížemi. „Vypořádala se i s mým příšerným přístupem ve dnech, kdy jsem byla úplně na dně a nechtěla jsem mluvit vůbec s nikým,“ chválí Augustusová svou partnerku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud