Ivo Pospíšil
1. srpna 2012 • 09:50

Phelps se stal největší legendou OH. Teď už může ukončit kariéru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

CO O NĚM MOŽNÁ NEVÍTE | Má nejvíc zlatých medailí v historii OH, vládne v individuálních disciplínách a drží rekord v počtu triumfů v rámci jedněch Her. Teď americký plavec Michael Phelps prolomil i poslední hranici, jež mu scházela k absolutní dominanci. Úterním zlatem a stříbrem (4x200 m volně a 200 m motýlek) se stal sportovcem s největším počtem medailí v historii OH. Stoprocentní radost ale neměl. A co o něm ještě nevíte?



Dohmátl, podíval se vedle sebe a hned jak viděl radujícího se Jihoafričana Le Closeho, mrskl vzteky čepicí do vody a zabořil ruce do vlasů.

Toto byla jeho disciplína, jeho chlouba, jeho doména, kterou si nechtěl nechat vzít. O to víc, když mu šlo o rekord, na který čekal celý život. Michaelu Phelpsovi to ale ten večer vše podle vysněného plánu nevyšlo.

To zklamání Američan přebyl až o chvíli později, na štafetě 4x200 metrů volně. Alespoň tu si užil do sytosti.

S několikavteřinovým náskokem, který mu vypracovali jeho kolegové ze štafety, si doplaval pro patnácté zlato v kariéře a překonání 48 let starého rekordu 18 medailí sovětské gymnastky Larisy Latyninové mělo tu potřebnou zlatou příchuť.

Místo čepice proto létala vzduchem voda, kterou Phelps v ten okamžik vyplivl nad sebe, a poté, co vylezl, objal své krajany z týmu. A diváci u toho v narvaném Aquatic Centre vstávali ze sedadel a aplaudovali.

„Je to devatenáctá medaile, je to nový rekord!“ křičel dokonce hlasatel do mikrofonu.

Kde se nakonec Phelpsova velká jízda může zastavit? Až na čísle 22. Amerického fenoména totiž ještě v Londýně čeká dvoustovka polohově proti Lochtemu, poloviční štafeta a také 100 metrů motýlek. A potom už si jeho rekord defi nitivně sedne.

Phelps totiž už dříve avizoval, že po letošní olympiádě ukončí svou kariéru. „Bude mi to chybět. Už jen to, že se člověk může s tolika borci potkávat v jedné olympijské vesnici. Ale užil jsem si to. A byla to zábava,“ prohlásil.

 

Co o něm možná nevíte

Učitel se netrefil.
Jako kluk trpěl Michael Phelps hyperaktivitou, nedokázal udržet pozornost. Až jeho učitel angličtiny na střední škole varoval jeho maminku: „Váš syn nikdy nebude úspěšný.“ Jenže Phelps se našel v rodinném sportu, plavala i jeho matka Debbie i starší sestry.

Nechci být mokrý.
Jako malý ovšem vodu zrovna nemusel. V plavecké škole, jež nyní nese jeho jméno, se vymlouval třeba na bolest žaludku. „Nerad si namáčel obličej. A tak jsem mu říkala: OK, budeš dělat, co ostatní, ale na zádech. Tak se dobře naučil znak,“ vzpomínala jeho tehdejší lektorka Cathy Bennettová.

Má svou hru.
Před závody si do uší pouští rap, spoustu času tráví s telefonem v ruce a píše na Twitter. A taky má rád hry. Jednu dokonce pomohl vyvinout. Zájemci si v ní mohou vyzkoušet, jaké to je plavat jako on a imitovat před obrazovkou jeho pohyby.

Problémy za volantem.
Průšvih s fotkami z party, na kterých byl po olympiádě v Pekingu zvěčněn při kouření marihuany, nebyl první větší oplétačkou Michaela Phelpse. Už po šesti zlatých na Hrách v Aténách řídil podnapilý, navíc v 19 letech, což je v USA pod věkovou hranicí pro pití alkoholu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud