1. srpna 2012 • 20:20

Rekordman olympijské historie Phelps: Ryba v lidském těle!

Autor: Barbora Žehanová, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na první olympiádu se dostal jako patnáctiletý kluk. O čtyři roky později už získal osm medailí, v Pekingu 2008 pozlatil svou pozici plavecké legendy osmi zlatými. Pak se však Michael Phelps ptal sám sebe: „A co dál?“ Jako první plavec obhájit vítězství na trojích Hrách po sobě. Získat vůbec nejvíc medailí ze všech olympioniků. To jsou cíle, díky kterým by měl 27letý Američan zazářit i v Londýně 2012.



 

1. Kámo, tloustneš!

Po šest let, které vrcholily osmi zlatými medailemi v Pekingu 2008, míval Michael Phelps se svým trenérem Bobem Bowmanem rituál.

„Do osmi ráno na mě nemohl mluvit, protože jsem měl mizernou náladu. Nerad vstávám tak brzy. A lézt do studeného bazénu je na nic. Ty roky byly sebeobětováním. Neměl jsem volný den. Ani na narozeniny, ani o Vánocích, o nedělích. Co mi trenér řekl, to jsem se snažil udělat desetkrát lépe. Abych byl nejlepší,“ říkal pro magazín Details.

Hry 2008 z něj udělaly sportovní ikonu, v jejímž životě však najednou bylo prázdno. Cíl předčít sedm zlatých Marka Spitze z Mnichova 1972 byl splněn. „Bylo to divné spadnout z výšiny nejlepšího momentu vaší kariéry a říct si: Tak a co dál?“ Najednou neměl proč chodit trénovat. Pařil v Las Vegas, nechal se nachytat při kouření marihuany.

„Dlouho jsem nedělal nic. Nabral jsem jedenáct kilo. Až mi kamarád říkal: Chlape, musíš začít cvičit, tloustneš. Jenže ani on, ani trenér ani máma mě nemohli dokopat do bazénu. Nevěděl jsem, jestli v sobě mám ještě pořád vášeň. Na to jsem musel přijít sám. Ale teď už nemám problém brzo vstávat. Baví mě to. Zase plavu dobře.“

2) Soukromá výzva

Během pauzy si Phelps srovnal hlavu. „Peking změnil dítě v muže,“ říká kouč. V jeho svěřenci se zase probudila touha kluka, který po prohrách vzteky házel brýlemi o zem.

„Pochopil jsem, že jsem ještě nenaplnil svůj potenciál. Nechtěl jsem se za dvacet let otočit a říct si: Co kdyby?“ Zprávy o tom, že by mohl chtít zaútočit na 10 medailí z jedněch Her se nakonec nevyplnily, ale i tak měl 27letý Američan před sebou zajímavé cíle.

Tři medaile mu chyběly k tomu, aby překonal nejúspěšnější olympioničku co do počtu medailí (18), sovětskou gymnastku Larisu Latyninovou. „Sám sobě dávám výzvu.“ A výzvu po pěti olympijských dnech splnil.

Tůůůdle! Že by plavecký favorit Michael Phelps posílal vzkaz všem rádobykonkurentům?
Tůůůdle! Že by plavecký favorit Michael Phelps posílal vzkaz všem rádobykonkurentům?

3) S tebou neprohraju

Phelps vstává třikrát týdně v šest hodin ráno, aby o hodinu později byl nachystán na dvouhodinový trénink v bazénu. Pak sní svou pověstnou obří snídani s vejci, francouzskými tousty, lívanci a kávou. Ve zbylých dnech má přípravu na suchu a plave hodinu a půl odpoledne. Aby neprohrával.

Během doby flákání se mu vyrostl silný soupeř, Američan Ryan Lochte. Phelpsovi „ukradl show“ loni na mistrovství světa v Šanghaji, dvakrát ho porazil. „Prohrávat na velkých závodech není zábava. Nemám rád, když mi někdo natrhne zadek. Ani jeden z nás nesnáší, když s tím druhým prohraje. On ze mě vymačká všechno. Takových závodníků moc nebylo,“ říká Phelps.

4) Ryba v lidském těle

Phelpse nenadnáší k vítězstvím jen mentalita vítěze, který dbá na každý detail na cestě k cíli. „Má ideální plavecké tělo a skvělý cit pro vodu. Pohybuje se vodou efektivně, bez zbytečného pohybu navíc,“ popisuje jeho trenér Bowman.

Hlavně neztratit hlavu. To se však favorizovanému plavci Michaelu Phelpsovi (na fotce) jen tak nestane...Foto Reuters

Jeho velká chodidla jsou spíš jako ploutve. Také je extrémně ohebný, při rozcvičce vypadá jako gumový muž, ruce si díky volným ramenům dokáže dát skoro do „předpažení za zády“. Dlouho plave pod hladinou a využívá delfíního vlnění.

5) Dokonalý plán

V Londýně 2012 mohl Phelps znovu plavat v osmi disciplínách, nakonec se ale vzdal dvoustovky volným způsobem. „Bude se tak moct víc soustředit na štafety. Volil mezi tímto závodem a polohovkou na 400 metrů. Ale ta se plave hned první den. Je lepší nečekat. A navíc si Michael uleví uprostřed závodů, což mu pomůže na konci programu“, vysvětloval trenér před Hrami.

Menší zápřah uleví tělu, na němž už Phelps poznává přibývající roky. Právě kvůli nim v tréninku přespával v kyslíkovém stanu. „Už neregeneruju tak rychle jako v minulosti.“ Předem oznámil, že Londýn bude jeho poslední olympiádou, pak dá plavání sbohem.

„Takže si teď snažím užívat každou minutu. Pak si udělám čas pro sebe. Budu chodit na golf a zkoušet nové věci. Nikdy jsem neměl opravdovou dovolenou. Chci cestovat a poznávat svět. Byl jsem v mnoha zajímavých zemích, ale viděl jsem jen letiště, hotely a bazény. U plavání zůstanu, ale jinak.“ Jako jeho legenda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud