7. června 2016 • 13:31

Málem se utopili. Uprchlice dotlačila člun do Řecka, teď míří do Ria

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen málo sportovců bude mít na olympiádě v Riu de Janeiro za sebou pohnutější příběh. Osmnáctiletá Syřanka, která Egejským mořem tlačila potápějící se člun s uprchlíky k řeckému ostrovu Lesbos, se tam zúčastní plaveckých soutěží. Jusra Márdíníová patřila v Sýrii k plavecké špičce.



O nominaci na olympiádu informovala na svém facebookovém účtu. "Právě jsem dostala mail od Mezinárodního olympijského výboru, v němž mi oznamují, že pojedu na olympiádu. Jsem velmi šťastná. Nedokážu popsat, jak se cítím. Chci poděkovat všem, kdo mi pomohli dostat se až sem," napsala Márdíníová, o jejímž příběhu informoval turecký list Hürriyet.

Před syrskou válkou, která začala v roce 2011, patřila Márdíníová a její sestra k nejlepším plavkyním v Sýrii. Sestrám se podařilo uprchnout do Libanonu a odtud se dostat do Turecka. Tam zaplatily převaděčům za to, že je dostanou přes Egejské moře na Lesbos, avšak převaděči je nechali napospas uprostřed moře, když se člunu porouchal motor.

I když pasažéři vyházeli do vody všechna svá zavazadla, začal člun nabírat vodu. Sestry skočily do moře a s pomocí dalších dvou uprchlíků začaly plavidlo tlačit k pevnině na obzoru. Za tři a půl hodiny se jim podařilo dostat ho na Lesbos.

Z Řecka se sestry dostaly do Německa a v berlínské čtvrti Spandau Jusra vstoupila do plaveckého oddílu. Nejprve se objevila na seznamu 43 lidí vytipovaných pro účast v týmu uprchlíků na olympiádě a později byla zařazena do desetičlenného výběru. Je v něm i další plavec ze Sýrie a dále dva judisté z Konga, etiopský vytrvalec a pět Jihosúdánců, kteří se specializují na běh na středních tratích.

"Tito uprchličtí sportovci nemají domov ani hymnu. Díky nápadu sestavit uprchlický tým najdou domov v olympijské vesnici, kde budou se sportovci z celého světa," oznámil předseda MOV Thomas Bach.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud