3. srpna 2016 • 15:30

Olympionici si vybrali vlajkonoše. Český tým povede judista Krpálek

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lukáš Krpálek ponese českou vlajku při pátečním zahájení olympijských her v Riu de Janeiro. Vlajkonoše vybrali v hlasování čeští sportovci a jeho jméno dnes oznámil Český olympijský výbor (ČOV).



"Mám obrovskou radost," řekl pětadvacetiletý mistr světa z roku 2014. "Jsem moc rád, že mě sportovci zvolili. Nečekal jsem to, protože dobrých sportovců máme v týmu opravdu hodně. Sice jsem věděl, že spousta z nich přijede až na druhou polovinu her, ale stejně jsem v to nedoufal. Vážím si toho."

Sami sportovci vybírali vlajkonoše už před rokem na Evropských hrách v Baku. "Rozhodli jsme se, že z toho uděláme tradici, proto jsme tento způsob výběru vlajkonoše zvolili i v Riu," vysvětlil Martin Doktor , šéf české mise.

Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Doktor nejprve oslovil olympioniky, kteří budou v době slavnostního zahájení her přítomni v Riu, zda se ceremoniálu chtějí zúčastnit. Vznikl tak seznam sportovců, ze kterých pak mohli vybírat vlajkonoše všichni kvalifikovaní olympionici.

Krpálek nesl vlajku už při zakončení v Londýně

K favoritům patřili s Krpálkem mimo jiné vodáci či tenisté Petra Kvitová a Radek Štěpánek . "Kdyby mě sportovci zvolili, tak bych šla ráda, i kdybych hrála v sobotu, protože by to byla pocta. Tím, že to volí sportovci, tak kvůli nim bych šla," řekla po tréninku v Riu Kvitová, která hlasovala pro cyklistu Zdeňka Štybara .

"Volební účast byla hodně vysoká," podotkl Doktor. Sčítání hlasů pak ukázalo na Krpálka. "Lukáš vyhrál jasně," doplnil šéf výpravy.

Pětadvacetiletý Krpálek se zúčastnil již zahájení olympiády v Londýně a vlajku nesl při závěrečném ceremoniálu Evropských her v Baku. "Tam jsem měl premiérku. Jsem rád, že jsem si to tam vyzkoušel a teď načisto to bude přímo na olympiádě," řekl Krpálek, který bude v Riu patřit mezi favority kategorie do 100 kilogramů.

Roli vlajkonoše bere jako poctu, proto bude při pátečním zahájení možná i trochu nervózní. "Jít za Českou republiku na olympijských hrách a nést vlajku, to je jedna z největších věcí, které může sportovec zažít," řekl dvojnásobný mistr Evropy.

Před čtyřmi lety v Londýně byl vlajkonošem české výpravy badmintonista Petr Koukal . Jedinou českou ženou, která nesla vlajku při zahájení letní olympiády, byla kajakářka Štěpánka Hilgertová v Pekingu v roce 2008.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud