Jan Barák
10. srpna 2016 • 14:20

Divočák Phelps. V Riu má už tři zlata, stíhá trhat čepice i chovat synka

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úžasňákovi? Ne, rodinka Phelpsova! Na tribuně drží pěsti miss Kalifornie, do objektivů fotoaparátů se culí maličký synátor Boomer. A táta a legenda Michael Phelps se může v olympijském bazénu přetrhnout, tepe do zlaté žíly. Americký plavec proměnil tři starty v Riu ve tři zlata a s rýžovačkou nekončí. Sil má na rozdávání, jeho plavecká čapka by mohla vyprávět.



"Těším se na zbytek týdne. Ještě nejsem ani v polovině," vyděsil své soky po konci štafetového závodu, kde s týmovými kolegy Lochtem, Dwyerem a Hassem ovládl štafetu na trati 4x200 metrů volným způsobem.

Phelps byl finišmanem americké štafety, pár vteřin před skokem do posledního úseku si ale při nasazování roztrhnul plaveckou čepici. Zmatky a panika? S tím na vítěze 21 zlatých olympijských medailí nechoďte. Phelps mrknul na časomíru, zjistil, že do jeho startu ještě chvilka zbývá, a houkl na parťáka Connora Dwyera. Ten mu podal náhradní a pomohl i s nasazením.

Michael Phelps krátce před startem svého úseku roztrhl svou plaveckou čepiciFoto Repro TV

Proč takové caviky, když už jednu čepku na hlavě měl? Rodák z Towsonu z Marylandu patří k plavcům, kteří si do bazénu berou dvě pokrývky hlavy. První vyrobená z lycry drží vlasy a zakrývá gumičky od brýlí, druhá ze silikonu je vychytávka pár let stará a snižuje odpor vzduchu ve vodě.

"Funguje to, už mám tři zlata," usmál se Phelps na "čepicový" dotaz jednoho z novinářů. "Počítal jsem to a do konce olympiády zbývá ještě maximálně sedm závodů. Hned zítra to bude zábava, nemůže se dočkat," hned vyhlížel další závody.

Jen jsem splnil misi

Legendární Američan, který startuje na svých pátých olympijských hrách, zatím v Riu ovládl štafety na 100 a 200 metrů volný způsob a motýlkářskou dvoustovku. Poslední zmíněná distance a zlatý kov z ní má pro 31letého plavce největší váhu. Zlato bylo slušnou satisfakcí.

Před čtyřmi lety na OH v Londýně Phelps v závěru stejného závodu místo posledního mohutného tempa k dohmatu splýval, pasivity využil Chad La Clos z JAR a první místo bylo fuč. "Tohle je zlato, které jsem rozhodně chtěl zpátky," zářil Phelps. "Tahle trať je moje živobytí a teď jsem ji plaval naposledy v životě. Nikomu jsem to neřekl, ale vůbec nepřicházelo v úvahu, že bych prohrál," dodala ikona plavání, jež se po Riu hodlá definitivně rozloučit se sportovní kariérou. Přednost dostane osobní život, pohádka přidá další kapitolu.

Syn Michael Phelpse Boomer nemůže na olympiádě také chybět
Syn Michael Phelpse Boomer nemůže na olympiádě také chybět

Phelps od roku 2009 tvoří pár s krásnou Miss Kalifornie 2010 Nicole Johsonovou, která mu 5. května letošního roku porodila syna Boomera Roberta. Oba dva v Riu nechybí, po titulu z motýlkářské dvoustovky tak Phelpsovi kroky zákonitě mířili k tribuně, kde snoubenka a tříměsíční Boomer seděli.

"Chtěl jsem si ho podržet dlouho. Je fajn vidět ho vzhůru, v tuhle dobu obvykle spí," smál se nejúspěšnější olympionik v historii. Ve sbírce má vedle 21 zlatých po dvou stříbrných a bronzových medailích. "Je to pořádná porce, totální šílenost," jen zakroutil hlavou Phleps.

Dalších sedm medailí přitom dál zůstává v banku.

Vše o LOH v Rio de Janeiru čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud