12. srpna 2016 • 21:06

Zklamaná Knapková: Někdo mi říkal, že semifinále bude jen formalita

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla čtvrtá v Aténách, pátá v Pekingu, před čtyřmi lety v Londýně vyhrála, ale letos se Miroslava Topinková Knapková do finále olympijských her poprvé nepodívá. Česká skifařka měla těžké semifinále, svým časem na nepostupovém čtvrtém místě by v druhé jízdě o postup do finále vyhrála. Na složení jízd se podepsaly zejména špatné podmínky v rozjížďkách a čtvrtfinále, které ovlivnily nasazení do dalších jízd.



"Ten závod byl hodně rychlý," upozornila skifařka. Když se podívala do startovní listiny dnešní jízdy, počítala s možností vyřazení. "Někdo říkal, že to semifinále je formalita, Ale ono často bývá těžší než finále. Jen tři lidi jdou dál, všichni chtějí postoupit. Je to olympiáda, každý jede na více než sto procent," uvedla. "Prostě to tak je, je to sport," doplnila.

I když neměla Topinková ideální sezonu, například v prvním závodu Světového poháru jela až finále C, dostala se v Riu nakonec do dobré pohody. "Cítila jsem se velmi dobře i během jízdy. Jelo se mi skvěle, měla jsem síly do finiše. Ale vůbec nechápu, jak to ty holky udělaly, že jely tak rychle," divila se. "Chtěla jsem to v druhém kiláku zrychlit, ale holky zrychlily víc. Nemyslím, že jsem tam udělala nějakou chybu," řekla.

Topinková se s neúspěchem vyrovnávala lépe i proto, že už zlatou olympijskou medaili doma má. Na jezeře slyšela před závodem od hlasatele, že je obhájkyně vítězství. "Ale to už skončilo," podotkla. "Je to minulost. Jsem ráda, že mi to tehdy vyšlo a budu mít na co vzpomínat. Málokomu se podaří získat znovu medaili na olympiádě. Já jsem ráda, že se mi to povedlo alespoň jednou za kariéru," radovala se přeci jen.

Další olympiáda už v plánu není

Nyní bude hledat motivaci do dalších let. Neplánuje jet za čtyři roky do Tokia, spíš založí rodinu. Běloruska Karstenová ale startovala na OH i ve 44 letech, Topinkové je 35. "Záleží, jak se člověk cítí, kolik má sil a jak je zdravý. Je pravda, že už po Pekingu jsem říkala, že budu končit a jsem v Riu... Ale další olympiádu neplánuju," ujistila.

Vidí to ještě na dva roky kariéry, z nichž ten první si dá volnější, aby nasbírala síly. Po mnoha letech veslařské kariéry se už cítí unavená. "Tělo jede na maximum několik let," upozornila Topinková. I po Londýně čtyři roky bojovala se zdravím. "Možná bych to tělo měla víc poslouchat a říct, že potřebuje odpočívat. Ať už to byly achillovky, problémy se zády, signály, že tělo není v pohodě," pravila.

Příští rok tak bude jezdit hlavně pro zábavu. Aby neměla stavy podobné těm letošním, kdy jen koukala do stropu a byla celá vypnutá. "Ono je to veslování pro holku celkem darda," upozornila. Člověk pořád tlačí tělo do limitů, ale po patnácti letech je to náročné, i když to mám ráda," řekla.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud