Martin Hašek
14. srpna 2016 • 07:45

Tyčkařská velmoc: Jenom Češi mají ve finále OH dva skokany

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RIA | Stejně jako na loňském světovém šampionátu v Pekingu slaví tyčkaři Jan Kudlička a Michal Balner postup i do olympijského finále v Riu de Janeiru. Žádná jiná země kromě Česka nebude mít v pondělním boji o medaile dvojí zastoupení.



„Po roce je to super,“ pochvaluje si Kudlička . „Na jednom sektoru si můžeme pomoct. Všichni mají stejné podmínky, ale z jiného státu dva nejsou. Asi máme výhodu.“

Sobotní kvalifikaci lépe začal Balner, který až do výšky 560 centimetrů skákal bez chyby. S blížící se jistotou postupu si na výšce 570 centimetrů vyzkoušel tvrdší tyč.

„Myslel jsem si, že 560 na první pokus bude úplně v pohodě stačit na finále. První pokus byl takový rozcvičovací, druhý byl moc hezký, třetí vůbec, to jsem se málem zabil,“ popisoval Balner. „Pak jsem se trochu polekal, že 560 nebude stačit, ale stačilo to úplně v pohodě. Takže... Těšíme se na finále.“

Kudlička se na výšce 560 centimetrů trápil, dvakrát opravoval, ale pak napodruhé přeskočil 570 a je taky ve finále, v němž je na olympiádě už potřetí. V Pekingu byl desátý, v Londýně osmý.

„Je fajn, že kvalifikace vychází. Většinou se mi stalo, že když jsem se v kvalifikaci trochu protrápil, něco dal na třetí pokus, aby to trenér taky neměl jednoduché, byl z toho dobrý výkon ve finále,“ říká Kudlička, kterému závod komplikovala nešikovnost pořadatelů.

„Nešla nastavit první výška, rozbité stojany… Museli to dávat ručně, nevěděli jak. Když už s tím vyjeli, nevěděli, jak tam mají dát laťku nahoru. Když ji dali nahoru a někdo to shodil, nevěděli, co s tou laťkou mají dělat…“ popisuje Kudlička.

Klučinová a Cachová mají hotovo

Svůj závod už mají za sebou české vícebojařky. Eliška Klučinová skončila 22. výkonem 6077, Kateřina Cachová čtyřiadvacátá s 5958 body. Cachová nenavázala na svůj červnový osobní rekord 6328 z Kladna. Zvlášť druhý den se jí nevydařil.

„Nevím, co k tomu říct… Chtěla jsem využít té druhé šance, když mě nediskli a nějak se to nepovedlo,“ připomněla Cachová zmatky kolem svého údajného vyšlápnutí dráhy na dvoustovce, kvůli kterému jí hrozila diskvalifikace. „Asi blbej den, nebo jak se to říká. Nějak to nešlo.

Je to na mě dlouhá sezona. Byla jsem zvyklá jít pár závodů, pak jsem se vždycky zranila a měla jsem po sezóně.“

V opačné situaci závodila Eliška Klučinová, která kvůli zranění paty a kotníku nemohla během sezony dva měsíce trénovat a manko se na olympiádě projevilo.

„Ten výkon je hroznej. Já jsem od sebe nic víc nečekala. Podala jsem, na co jsem měla, bohužel na víc nebylo,“ uvedla Klučinová. „V květnu to vypadalo, že to bude super závod, že všechno jde dobm směrem. Překvapil mě oštěp. Dvořka (šéftrenér Dvořák) mi radil, srovnal mě. Docela jsem koukala, že to letělo tak nějak samo.“

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud