14. srpna 2016 • 10:35

Nejdřív pád, pak zlato! Farah neskutečně ovládl trať na 10 kilometrů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britský vytrvalec Mohamed Farah získal třetí olympijské zlato, i když v běhu na 10.000 metrů v Riu upadl. Třiatřicetiletý somálský rodák přesto obhájil londýnský triumf, ve finiši porazil Keňana Paula Tanuie o 47 setin sekundy. Pro bronz si doběhl Etiopan Tamirat Tola.



Farah strávil úvodní dva kilometry na posledním místě, v sedmém kole ale vystřelil vpřed a od té doby si čelo závodu pečlivě hlídal. Ani pád po kolizi s americkým tréninkovým partnerem Galenem Ruppem ho příliš nezbrzdil, rychle se po něm vrátil na přední pozice.

"Ten pád byl těžký hlavně po psychické stránce, ale rychle jsem se sebral. V tu chvíli jsem myslel jen na to, jak tvrdě jsem kvůli tomuhle závodu musel pracovat. Nemohlo mě to zastavit ani ovlivnit," řekl Farah, který může obhájit i zlato na poloviční trati a napodobit výkon Fina Lasseho Viréna ze 70. let.

V posledním kole ho sice Tanui zkusil zaskočit rychlým nástupem, jenže pětinásobný mistr světa mu v cílové rovince nedal šanci a zvítězil časem 27:05,17. Tola v souboji o bronz porazil krajana Yigrema Demelashe, nejrychlejšího muže letošní sezony, o jedinou setinu sekundy.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud