17. srpna 2016 • 20:43

Finále ano, pak ne. Zmatky s Fuksou zavinil špatný klíč, protest neuspěl

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zhruba dvě hodiny se mohl těšit kanoista Martin Fuksa na to, že zkusí z olympiády v Riu de Janeiro urvat medaili z dvousetmetrové trati. Původně totiž figuroval mezi postupujícími do finále, jenže pak organizátoři výsledky kvůli chybně aplikovanému postupovému klíči změnili a český závodník z boje o medaile vypadl. Česká výprava ještě zkusila podat proces, jenže neuspěla. „Nechtěli dopustit precendes,“ uvedl reprezentační trenér kanoistů Pavel Hottmar.



Podle šéfa kanoistické reprezentace za zmatky kolem (ne)postupu Martina Fuksy do finále A mohou špatně udělaná postupová kritéria. Ze tří semifinálových jízd postupovali vždy dva první závodníci a pak dva nejrychlejší ze třetích míst. Navíc se prý nakumulovaly chyby Mezinárodní kanoistické federace ICF a následně organizátorů závodu.

„Udělali špatný postupový klíč, který zveřejnili jen pár dní před startem kanoistických závodů na olympijských hrách, takže neměli zpětnou vazbu. Pak ale klíč nepoužili a vydali výsledky podle toho, jak by správně a logicky měly být – do finále postoupili vždy dva nejrychlejší semifinalisté a s nimi další dva závodníci s nejrychlejšími časy – včetně Martina,“ líčil Pavel Hottmar vývoj, který zmátl fanoušky i celou českou výpravu.

„Rozhodčí si totiž své chyby všimli pozdě a teprve tehdy řekli, že Martin Fuksa je ve finále omylem,“ uvedl Hottmar, který v tu chvíli podal za českou stranu protest.

Český olympionik Martin Fuksa
Český olympionik Martin Fuksa

„Jakmile byly zveřejněny upravené výsledky, ve kterých Martin nefiguroval ve finále A, podali jsme protest. Jury se radila snad půl hodiny,“ popisoval kouč, který celou situaci řešil. „Řekli nám, že kdyby se jednalo o mistrovství Evropy nebo světa, dali by Martina na dráhu číslo devět, kde je pro tyto případy připravené startovní zařízení. Jenže nechtěli dopustit precedens. Úplně totéž se totiž stalo mezi kajakářkami na pětistovce. Nechtěli další protest,“ vysvětloval Hottmar.

Sám Fuksa byl po konečném rozhodnutí jury hodně zklamaný. „Samozřejmě mě to mrzí. Ale chtěl bych poděkovat týmu, že za mě tak bojoval,“ zdůraznil třiadvacetiletý kanoista, který tak ve čtvrtek nastoupí do finále B.

 „Martin se nenechal zlomit po závodě na kilometru, ve kterém měl větší očekávání, a na dvoustovce podal v nejtěžším semifinále špičkový výkon. Časem měl postoupit, jel vyrovnaně s nejlepšími, o to větší je zklamání, že ve finále nebude,“ litoval i kouč Hottmar.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud