Květoslav Šimek
18. ledna 2022 • 16:31

Slováci sází na extraligu víc než Češi: trio z Třince i tři teenageři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovensko se na olympiádě v Pekingu nebojí vsadit i na dravé mládí. Trenér Craig Ramsay společně s manažerem Miroslavem Šatanem nominovali i dva sedmnáctileté talenty Šimona Nemce a Juraje Slafkovského. Šatan k tomu ze zámoří dojednal příjezd devatenáctiletého obránce Samuela Kňažka. Z české extraligy je v nominaci hned devět hráčů, tři jsou z mistrovského Třince.



Sázka na jistotu a zkušenosti? Kdepak. Kanadský trenér Craig Ramsay má ve výběru jen šest pamětníků předchozího olympijského turnaje. Hned čtrnáct hráčů povolal z české a slovenské ligy. Překvapením je absence útočníka Róberta Lantošiho ze švédského Linköpingu nebo obránce Mislava Rosandiče z Liberce.

„Vybrali jsme hráče, kteří se hodí do našeho systému,“ vysvětloval generální manažer národního týmu Miroslav Šatan na tiskové konferenci. „Možná tam jsou nějaká překvapení, ale vybrali jsme je podle několika různých aspektů.“

V olympijském výběru se udrželi i tři talentovaní mladíci – obránci Šimon Nemec se Samuelem Kňažkem i útočník Juraj Slafkovský. Všichni tři už si zahráli na posledním mistrovství světa, pomáhali i v úspěšné olympijské kvalifikaci.

„Přesvědčili nás na obou akcích,“ přitakal Šatan. „A třeba Nemec měl výborné zápasy i na mistrovství světa do dvaceti let, byť byly jen dva. Opět ukázal výkonností pokrok a byla by škoda ho nevzít. Kňažko měl taky šampionát výborný. A vidíte, jak vysoko je Slafkovský v draftových žebříčcích. Všichni tři by měli být budoucností národního týmu.“

I proto Šatan hodně bojoval za to, aby Kňažka uvolnili ze zámoří. Hrává juniorskou WHL, ale má smlouvu s Columbusem. Potřeboval souhlas klubu. „Columbus jeho účast podpořil,“ potěšilo Šatana.

Trenér Ramsay nezastírá, že největším aktivem Slovenska by na olympiádě měla být rychlost a dravost. Právě proto se nebál ukázat na talentované mladíky. „Už dlouho si myslím, že v našem týmu je rychlost dobrá. Díky ní dokážeme vytvářet tlak na soupeře. Když na tom budeme stavět, můžeme naši hru ještě zlepšit,“ věří kanadský kouč.

Zkušenosti z předešlé olympiády má šest borců – brankáři Patrik Rybár a Branislav Konrád, obránci Peter Čerešňák, Marek Ďaloga a Michal Čajkovský a útočník Michal Krištof. Překvapením je, že hned pět hráčů si Ramsay vybral i ze slovenské soutěže. Na rovinu, kromě mladého Nemce to extra zvučná jména nejsou. Konkrétně útočníci Peter Zuzin, Samuel Takáč, Adrián Holešinský a Pavol Regenda.

„Nesmíme na naši extraligu zapomínat, je velmi důležitá,“ vysvětloval Ramsay. „Je pravda, že právě tyhle hráče máme na očích nejvíc, ale v mezinárodních zápasech nás také mimořádně oslovili. Líbila se nám jejich hra, přístup i oddanost týmu.“

Podobně jako u českého týmu se nominace ještě může kvůli zraněné nebo covidu měnit. Na širším seznamu je celkem 44 hráčů. Do Pekingu poletí slovenská reprezentace 2. února z Vídně, ale trenéři by chtěli mít už před ním hráče pod kontrolou a v bublině. Jak, to se teprve řeší. V Pekingu se Slováci ve skupině C postupně střetnou s Finskem, Švédskem a Lotyšskem.

OLYMPIJSKÁ NOMINACE SLOVENSKA:

Brankáři: Patrik Rybár (Dinamo Minsk), Branislav Konrád (Olomouc), Matej Tomek (Kometa Brno)
Obránci: Marek Ďaloga (Kometa Brno), Martin Marinčin (Třinec), Peter Čerešňák (Plzeň), Mário Grman (Hämeenlinna), Michal Čajkovský (Novosibirsk), Martin Gernát (Lausanne), Šimon Nemec (Nitra), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds)
Útočníci: Libor Hudáček (Dinamo Minsk), Miloš Kelemen (Mladá Boleslav), Michal Krištof (Kometa Brno), Marko Daňo (Třinec), Miloš Roman (Třinec), Juraj Slafkovský (Turku), Tomáš Jurčo (Barys Nur-Sultan), Peter Cehlárik (Omsk), Marek Hrivík (Nižnij Novgorod), Kristián Pospíšil (Davos), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Pavol Regenda (Michalovce), Adrián Holešinský (Nitra), Peter Zuzin (Zvolen)

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 19. 2. 2022
13:10
19. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Měl to být poslední den alpských disciplín. Atraktivní týmový paralelní závod. Ovšem kvůli silnému větru se odložil na neděli, pojede se už ve dvě hodiny v noci českého času. „Odložení bylo správné,“ reagoval Jan Fiedler, trenér českého lyžařského týmu. Pro český tým to naštěstí taková komplikace není, protože závodníci měli původně odletět z Pekingu až v pondělí. Některé výpravy ale na poslední chvíli řešily logistické problémy s dopravou… Více čtěte ZDE>>>

Silný vítr sjezdařům odfoukl týmový závod
Zprávy ze dne 19. 2. 2022
12:02
19. 2. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Poprvé za století se na olympijských hrách na běžkách nejel prestižní závod na 50 kilometrů. Kvůli mrazu a silnému větru byla bruslařská trať zkrácena na 30 kilometrů, i tak čekala závodníky tortura. „Byl to extrém. Koukal jsem, že v buňce mají někteří servisáci omrzliny,“ líčil reprezentační trenér Vasil Husák. Více čtěte ZDE>>>

Závěrečný závod běžců na lyžích se jel v extrémních podmínkách
Zprávy ze dne 19. 2. 2022
11:11
19. 2. 2022
 

CURLING: Mistři světa Švédi ovládli v Pekingu turnaj v curlingu. Finále vyhráli 5:4 v dodatečném endu a pokazili Britům útok na zlato po 98 letech.

Zprávy ze dne 19. 2. 2022
10:28
19. 2. 2022
 

RYCHLOBRUSLENÍ: Irene Schoutenová z Nizozemska ovládla na závěr rychlobruslařských soutěží závod s hromadným startem a získala v Pekingu třetí zlato. V závěrečném finiši porazila Ivanii Blondinovou z Kanady o šest setin sekundy. Třetí dojela ve finále plném pádů Italka Francesca Lollobrigidaová. Kvůli zranění z tréninku nenastoupila k poslednímu startu v Pekingu Nikola Zdráhalová.

Hvězdná Irene Schoutenová má další zlato
Zprávy ze dne 19. 2. 2022
9:53
19. 2. 2022
 

RYCHLOBRUSLENÍ: Závod rychlobruslařů s hromadným startem vyhrál na OH v Pekingu Belgičan Bart Swings a navázal na stříbro z Koreje. O další cenné kovy se podělili Korejci. Druhý skončil Čchong Če-un, obhájce zlata I Sung-hun má bronz. 

Bart Swings vyhrál závod s hromadným startem
Zprávy ze dne 19. 2. 2022
9:42
19. 2. 2022
 
 
Zprávy ze dne 19. 2. 2022
9:13
19. 2. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Zkrácený olympijský závod běžců na lyžích volnou technikou na 30 kilometrů vyhrál Alexandr Bolšunov. Pětadvacetiletý ruský reprezentant porazil ve finiši krajana Ivana Jakimuškina a Simena Krügera z Norska. S třetím zlatem a celkově pátou medailí se Bolšunov stal nejúspěšnějším běžcem na hrách v Pekingu. Nejlepší český závodník Petr Knop doběhl sedmatřicátý, Adam Fellner obsadil 42. místo. Michal Novák do závodu kvůli nakumulované únavě nenastoupil.

Alexander Bolšunov získal další zlato
Zprávy ze dne 19. 2. 2022
8:36
19. 2. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Trenér Vasil Husák se vyjádřil k odstoupení Michala Nováka z odloženého a zkráceného maratonu běžců: „Po dopoledním zapracování jsme s Michalem usoudili, že není ve stavu v těchto podmínkách absolvovat takto těžký závod. Je to kumulovaná únava po absolvování celého programu OH. V tomto prostředí a za těchto podmínek se nám nepodařilo dostatečně zregenerovat. Jako trenér jsem udělal rozhodnutí, které by mělo především ochránit zdraví sportovce - Michala“

Zprávy ze dne 19. 2. 2022
7:23
19. 2. 2022
 

RYCHLOBRUSLENÍ: Rychlobruslařka Nikola Zdráhalová nenastoupí ze zdravotních důvodů do dnešního závodu s hromadným startem na olympijských hrách v Pekingu a nebude obhajovat osmé místo z Pchjongčchangu. Pětadvacetiletá česká reprezentantka se zranila v přípravě na svůj plánovaný poslední start na hrách.

„Nikola si v přípravě, v tréninku, způsobila natažení přitahovače stehna a bohužel za těchto okolností není schopna do takového závodu nastoupit,“ uvedl lékař rychlobruslařů na olympiádě Jaroslav Grodl.

Zprávy ze dne 19. 2. 2022
6:28
19. 2. 2022
 

BĚH NA LYŽÍCH: Kvůli větru a mrazu se závěrečný maraton běžců na lyžích volnou technikou pojede na 30 km místo tradičních 50 km. Start byl posunut na 8:00 SEČ.

Zprávy ze dne 19. 2. 2022
6:14
19. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Poslední olympijský závod ve sjezdovém lyžování na hrách v Pekingu se dnes kvůli silnému větru neuskutečnil a pořadatelé jej zkusí zorganizovat v neděli na závěr her. Týmová soutěž v paralelním slalomu i s českou reprezentací měla začít ve 3:00 SEČ, ale po dvou odkladech byla nakonec pro dnešek zrušena. V neděli je nově v programu od 2:00 SEČ.

Zprávy ze dne 19. 2. 2022
5:31
19. 2. 2022
Markéta Davidová

BIATLON: Pět medailí před osmi lety v Soči, dvě další pak o čtyři roky později v Pchjongčchangu. Ale teď v Pekingu? Nula. Taková je bilance českého biatlonu na posledních třech olympijských hrách. V Číně byla cennému kovu nejblíž Markéta Davidová, umístění na stupních vítězů jí dvakrát uniklo jen velmi těsně. U ostatních členů reprezentace už se ovšem pozitiva hledají hůř... Projděte si, jak všechny české biatlonisty ohodnotil deník Sport >>>

Zprávy ze dne 19. 2. 2022
5:07
19. 2. 2022
 

BOBY: Čtyřbob Dominika Dvořáka je po polovině olympijského závodu dvaadvacátý z 28 posádek a v neděli ho čeká boj o to, aby mohl absolvovat finálové čtvrté kolo. Po dvou ze čtyř jízd v ledovém korytě v Jen-čchingu vede favorizovaný Němec Francesco Friedrich těsně před krajanem Johannesem Lochnerem.

Česká posádka je po prvním kole na děleném 23. místě, vede Němec Johannes Lochner
Zprávy ze dne 19. 2. 2022
4:56
19. 2. 2022
 

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ: Poslední olympijský závod ve sjezdovém lyžování na hrách v Pekingu se dnes kvůli silnému větru neuskuteční. Týmová soutěž v paralelním slalomu i s českou reprezentací měla začít ve 3:00 SEČ, ale po dvou odkladech byla nakonec pro dnešek zrušena a zatím není jasné, zda se pojede v neděli, kdy olympiáda skončí.

Zprávy ze dne 19. 2. 2022
4:13
19. 2. 2022
 

AKROBATICKÉ LYŽOVÁNÍ: Americký akrobatický lyžař David Wise těsně nedosáhl na zlatý olympijský hattrick v U-rampě. Úřadující dvojnásobný šampion skončil v závěrečné disciplíně freestylistů v Genting Snow Parku v Čang-ťia-kchou druhý za Novozélanďanem Nicem Porteousem. Trio medailistů, které v odlišném pořadí kopíruje výsledek minulých her v Pchjongčchangu, doplnil Američan Alex Ferreira.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud