Květoslav Šimek
18. ledna 2022 • 16:31

Slováci sází na extraligu víc než Češi: trio z Třince i tři teenageři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovensko se na olympiádě v Pekingu nebojí vsadit i na dravé mládí. Trenér Craig Ramsay společně s manažerem Miroslavem Šatanem nominovali i dva sedmnáctileté talenty Šimona Nemce a Juraje Slafkovského. Šatan k tomu ze zámoří dojednal příjezd devatenáctiletého obránce Samuela Kňažka. Z české extraligy je v nominaci hned devět hráčů, tři jsou z mistrovského Třince.



Sázka na jistotu a zkušenosti? Kdepak. Kanadský trenér Craig Ramsay má ve výběru jen šest pamětníků předchozího olympijského turnaje. Hned čtrnáct hráčů povolal z české a slovenské ligy. Překvapením je absence útočníka Róberta Lantošiho ze švédského Linköpingu nebo obránce Mislava Rosandiče z Liberce.

„Vybrali jsme hráče, kteří se hodí do našeho systému,“ vysvětloval generální manažer národního týmu Miroslav Šatan na tiskové konferenci. „Možná tam jsou nějaká překvapení, ale vybrali jsme je podle několika různých aspektů.“

V olympijském výběru se udrželi i tři talentovaní mladíci – obránci Šimon Nemec se Samuelem Kňažkem i útočník Juraj Slafkovský. Všichni tři už si zahráli na posledním mistrovství světa, pomáhali i v úspěšné olympijské kvalifikaci.

„Přesvědčili nás na obou akcích,“ přitakal Šatan. „A třeba Nemec měl výborné zápasy i na mistrovství světa do dvaceti let, byť byly jen dva. Opět ukázal výkonností pokrok a byla by škoda ho nevzít. Kňažko měl taky šampionát výborný. A vidíte, jak vysoko je Slafkovský v draftových žebříčcích. Všichni tři by měli být budoucností národního týmu.“

I proto Šatan hodně bojoval za to, aby Kňažka uvolnili ze zámoří. Hrává juniorskou WHL, ale má smlouvu s Columbusem. Potřeboval souhlas klubu. „Columbus jeho účast podpořil,“ potěšilo Šatana.

Trenér Ramsay nezastírá, že největším aktivem Slovenska by na olympiádě měla být rychlost a dravost. Právě proto se nebál ukázat na talentované mladíky. „Už dlouho si myslím, že v našem týmu je rychlost dobrá. Díky ní dokážeme vytvářet tlak na soupeře. Když na tom budeme stavět, můžeme naši hru ještě zlepšit,“ věří kanadský kouč.

Zkušenosti z předešlé olympiády má šest borců – brankáři Patrik Rybár a Branislav Konrád, obránci Peter Čerešňák, Marek Ďaloga a Michal Čajkovský a útočník Michal Krištof. Překvapením je, že hned pět hráčů si Ramsay vybral i ze slovenské soutěže. Na rovinu, kromě mladého Nemce to extra zvučná jména nejsou. Konkrétně útočníci Peter Zuzin, Samuel Takáč, Adrián Holešinský a Pavol Regenda.

„Nesmíme na naši extraligu zapomínat, je velmi důležitá,“ vysvětloval Ramsay. „Je pravda, že právě tyhle hráče máme na očích nejvíc, ale v mezinárodních zápasech nás také mimořádně oslovili. Líbila se nám jejich hra, přístup i oddanost týmu.“

Podobně jako u českého týmu se nominace ještě může kvůli zraněné nebo covidu měnit. Na širším seznamu je celkem 44 hráčů. Do Pekingu poletí slovenská reprezentace 2. února z Vídně, ale trenéři by chtěli mít už před ním hráče pod kontrolou a v bublině. Jak, to se teprve řeší. V Pekingu se Slováci ve skupině C postupně střetnou s Finskem, Švédskem a Lotyšskem.

OLYMPIJSKÁ NOMINACE SLOVENSKA:

Brankáři: Patrik Rybár (Dinamo Minsk), Branislav Konrád (Olomouc), Matej Tomek (Kometa Brno)
Obránci: Marek Ďaloga (Kometa Brno), Martin Marinčin (Třinec), Peter Čerešňák (Plzeň), Mário Grman (Hämeenlinna), Michal Čajkovský (Novosibirsk), Martin Gernát (Lausanne), Šimon Nemec (Nitra), Samuel Kňažko (Seattle Thunderbirds)
Útočníci: Libor Hudáček (Dinamo Minsk), Miloš Kelemen (Mladá Boleslav), Michal Krištof (Kometa Brno), Marko Daňo (Třinec), Miloš Roman (Třinec), Juraj Slafkovský (Turku), Tomáš Jurčo (Barys Nur-Sultan), Peter Cehlárik (Omsk), Marek Hrivík (Nižnij Novgorod), Kristián Pospíšil (Davos), Samuel Takáč (Slovan Bratislava), Pavol Regenda (Michalovce), Adrián Holešinský (Nitra), Peter Zuzin (Zvolen)

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
13:02
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Vlajkonoškou české výpravy je na slavnostním zakončení Martina Sáblíková.

Zprávy ze dne 18. 2. 2022
15:33
18. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Vlajkonoškou české výpravy při nedělním slavnostním zakončení zimních olympijských her v Pekingu bude rychlobruslařka Martina Sáblíková. „Je to pro mě hrozně velká pocta,“ reaguje Sáblíková, která tady získala bronz na své parádní trati 5000 metrů - více čtěte zde >>>

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na olympiádě v Pekingu bronzovou medaili
Zprávy ze dne 17. 2. 2022
11:52
17. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Martina Sáblíková odmítla nabídku organizátorů, aby startovala v sobotním závodě s hromadným startem. „Řekli mi, že je tam ještě druhé místo (pro Česko), že budou doplňovat startovní listinu do třiceti. Já tady ale nemám věci na masák, což Petr (Novák - trenér) říkal, že by zařídil. Šest let jsem to ale nejela a masák se od té doby nehorázně zvednul. Je to úplně něco jiného, než co jsem jezdila já,“ řekla ČTK a MfDNES. „Netroufám si, aniž bych závod předtím zkusila, do toho na olympiádě jít. Na to prostě nemám,“ dodala.

Zprávy ze dne 14. 2. 2022
5:41
14. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Nikolu Zdráhalovou by na olympijských hrách v Pekingu měly čekat ještě dva starty. Teoreticky je ale možné, že o jeden přijde a v závodě s hromadným startem se místo ní představí Martina Sáblíková. Zdráhalová své slavnější krajance a tréninkové parťačce již nabídla, aby ji v sobotu nahradila, bronzová medailistka ze závodu na 5000 metrů o tom ale momentálně nechce ani slyšet.

„Stále platí, že hromaďák Martině nabízím,“ řekla Zdráhalová. „Vidím, jak se jí daří, jakou má formu. Je ale taky pravda, že když člověk hromadný start nejezdí během sezony, tak naskočit do takového závodu by pro ni byl asi trošku šok. Věřím, že by to zvládla, ale na druhou stranu ji chápu,“ uvedla pětadvacetiletá rychlobruslařka.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
15:48
11. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Byla to pro ni sedmá (!) olympijská medaile. Ale i tak se jí na tváři objevily slzy dojetí. Martina Sáblíková při večerním slavnostním ceremoniálu přímo v srdci pekingských Her dostala bronzovou placku. Ne, pro ni to není rutina. Pokaždé se v ní mísí emoce, zvlášť letos. Po patáliích všeho druhu, které si prožila. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
13:27
11. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Martina Sáblíková převzala bronzovou medaili za závod na 5000 metrů. Medailový ceremoniál pro ni byl plný emocí, neubránila se ani slzám.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
13:24
11. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Už teď je jasnou královnou zimních Her. Tři zlaté, dvě stříbrné, dvě bronzové. Tu poslední vybojovala včera. To je bilance Martiny Sáblíkové, královny rychlého oválu. Je z ní legenda. Ale co dál? Nevyzkouší si na kole i letní olympiádu? To by teprve byla výzva! „Ježišmarjá. Teď jsem dojala pětku a už mě cpou na kolo,“ smála se. Ale u ní nikdy nevíte. Nevyloučil to ani její kouč Petr Novák.

Zprávy ze dne 11. 2. 2022
5:00
11. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Martina Sáblíková získala sedmou medaili na svých čtvrtých olympijských hrách, v czechteam.tv se s ní spojili po telefonu. „Čekání na poslední jízdu byla strašné, když projela poslední dvojice cílem, měla jsem neuvěřitelnou radost. Všichni, kdo byli na tribunách, mě hnali do cíle, bez nich bych to nedala,“ vyprávěla rychlobruslařská stálice. Podívejte se na VIDEO.

Zprávy ze dne 10. 2. 2022
20:38
10. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Před odletem do Pekingu tomu ani sama moc nevěřila. Získat při páté účasti pod pěti kruhy další medaili? Poté, jaké měla Martina Sáblíková v sezoně trable, byla dost na vážkách. Ale ve čtvrtek, když vybojovala na trati 5000 metrů bronz, opět ukázala, že i v 34 letech s ní soupeřky prostě počítat musí. Zvlášť na olympiádě. Její nasazení oceňuje také bývalá reprezentantka v short tracku Kateřina Novotná. „Byla odhodlaná se o medaili poprat a nakonec to vyšlo. Takže máme velkou radost, celý národ.“ Rozhovor čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 10. 2. 2022
19:00
10. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Podívejte se na bronzový závod Martiny Sáblikové v grafickém znázornění.

Zprávy ze dne 10. 2. 2022
16:22
10. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: V ruce držela plyšáka. Přes roušku nebyl vidět celý obličej, ale už z těch výrazu očí byla patrná radost. Úleva. Martina Sáblíková, 34letá dáma s nevídanou vůlí, stála před novináři na páté zimní olympiádě. Počtvrté s medailí… „Že jsem byla tak vysoko? Něco neuvěřitelného,“ vykládala královna oválu. Na své oblíbené pětce skončila třetí. Po sezoně plné zranění, trápení, problémů. A co víc. Nervy měla i z losu před závodem. Byl to rozhovor plný emocí. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 10. 2. 2022
16:13
10. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Na čtvrté olympiádě v řadě má rychlobuslařka Martina Sáblíková opět medaili. V Pekingu přidala sedmou do sbírky – tentokrát bronz ze závodu na pět kilometrů. A s ní i její trenér Petr Novák, který se podělil o první pocity pro czechteam.tv. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 10. 2. 2022
15:36
10. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHLOBRUSLENÍ: Zisk sedmé medaile Martiny Sáblíkové prožíval v hledišti i curler Tomáš Paul. „Úplně skvělá jízda. Bylo vidět, že má úplně přesně rozvržené tempo, celou dobu držela skoro 32 a půl. Perfektní výkon. Bronzová medaile - paráda!“ rozplýval se.

Zprávy ze dne 10. 2. 2022
15:31
10. 2. 2022
Martina Sáblíková

RYCHOBRUSLENÍ: Bronz Martiny Sáblíkové z Pekingu příhodně zaokrouhlil celkový počet olympijských medailí pro samostatnou Českou republiku na STO!

Martina Sáblíková radostně skáče na bronzový stupínek po závodě na pět kilometrů na olympiádě v Pekingu Martina Sáblíková mává do kamery po zisku bronzové medaile na ZOH v Pekingu Martina Sáblíková v náručí svého kouče Petra Nováka po zisku bronz v Pekingu

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud