Zdeněk Janda
19. února 2022 • 12:50

Lyžaři, zpět do práce. Vítr odfoukl fandění Slovákům, odklad komplikací

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ČÍNY | Měl to být poslední den alpských disciplín. Atraktivní týmový paralelní závod. Ovšem kvůli silnému větru se odložil na neděli, pojede se už ve dvě hodiny v noci českého času. „Odložení bylo správné,“ reagoval Jan Fiedler, trenér českého lyžařského týmu. Pro český tým to naštěstí taková komplikace není, protože závodníci měli původně odletět z Pekingu až v pondělí. Některé výpravy ale na poslední chvíli řešily logistické problémy s dopravou…



V době závodu byla sice sjezdovka precizně nachystaná, ale hlavně v horní části fičelo, branky se nakláněly. Což byl problém.

Při paralelním slalomu totiž jezdci branky atakují velmi zblízka, a pokud je vítr vychýlí, hrozí vážné zranění. Někdo by se mohl na bránu i napíchnout. „Hrozilo by zranění. Takže z tohoto ohledu bylo odložení naprosto správné,“ uvedl trenér Fiedler.

Na české soupisce jsou očekávaná čtyři jména: Tereza Nová, Elese Sommerová, Jan Zabystřan a Kryštof Krýzl.

Původně měla mít tahle parta už dneska odpoledne mít po závodech, ale všechno je jinak. Na atraktivní paralelní slalom se musejí nachystat znovu. „My jsme nic speciálního řešit nemuseli, je jenom malá komplikace při balení, část materiálu si tady necháme. Někteří už se těšili na volno, že se třeba podívají na hokej a zafandí Slovákům. Protože lyžařský program tady byl tak náročný, že neměli jediný den volna. Z Her vlastně nic neviděli,“ uvedl lyžařský kouč.

Silný vítr sjezdařům odfoukl týmový závod
Silný vítr sjezdařům odfoukl týmový závod

Ovšem hokej musejí oželet.

Jiné týmy řešily závažnější problémy. Některé reprezentace totiž měly už na neděli objednané letenky. Takže na poslední chvíli museli šíbovat s odlety, což je v době, kdy se celý sportovní svět vrací domů, velký problém. Ale podle Fiedlera nakonec není žádná země, která by účast na zítřejším týmovém závodu odřekla.

„Všechny jednou. Možná v některých týmech dojde ke změnám v nasazení a někteří už odletí pryč. Ale jinak bude závod v plném obsazení,“ řekl k tomu Fiedler.

Je otázkou, jak to ovlivní největší lyžařské velmoci. Původně měla startovat i americká hvězda Mikaela Shiffrinová, která si chtěla spravit chuť poté, co na olympiádě třikrát nedojela…

„Hodně týmů musí řešit logistické problémy. Někteří opouští Peking už v neděli ráno,“ potvrdila Jenny Wiedekeová, mluvčí Mezinárodní lyžařské federace.

Horší je, že podle některých zpráv má i zítra foukat silný vítr… Ale žádný další manévrovací prostor už není. Takže pokud se zítra závodit nebude moct, týmový paralelní slalom bude zrušený. A stane se něco velmi neobvyklého. Sada olympijských medailí vůbec nebude udělena.

Lyžařská komunita doufá, že se nebude opakovat stejný scénář jako dneska. Všichni už se chystali na závod, do střediska Jen-čching dorazily i desítky reportérů, kterým cesta z Pekingu trvá čtyři hodiny. Tam se obrátili, a jeli zase zpátky…

Klapne to v noci na zítra? Start je naplánovaný už na druhou hodinu ranní. Češi jedou v osmifinále ve dvojici s Francií.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud