5. února 2022 • 13:32

Holky jedou! Druhá výhra a díky domů. Neskutečný pocit, hlásí Peslarová

Autor: zej, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhý zápas, druhé vítězství. Zatím to jde českým hokejistkám v Pekingu podle plánu. Dneska porazily Švédky 3:1, uplatnily především trpělivost. Nenechaly se rozhodit, že soupeřky v úvodu odolávaly. „Všechno je o trpělivosti,“ říkala elitní brankářka Klára Peslarová, která v téhle severské zemi dlouhodobě úspěšně působí. Také ona ukázala kvality. I když neměla tolik práce, tak když šlo do tuhého, vytáhla důležitý zákrok.



Dlouho to váznulo, Češky sice houževnaté rivalky ostřelovaly, ale nemohly se prosadit. V jednu chvíli to bylo 15:0 (!) na střely, ale skóre bylo bez gólu.

„Všechno je o trpělivosti. Na té jsme za poslední dva roky zapracovaly slušně. Víme, že když se nám nedaří dát gól a máme hodně střel, tak stále zůstáváme klidné hlavou, soustředěné. Víme, že to tam padne. A taky že padlo,“ vypočítávala Peslarová.

Právě mentální síla je věc, na které parta kolem kouče Tomáše Pacina hodně pracuje. Je vidět, že se tým nerozklepe. Drží taktiku, dámy přesně vědí, co mají hrát. Nepanikaří.

„Je to týmovost. Jsme velká parta, držíme při sobě. Trenér nám navíc přinesl nový náhled na hokej, to je druhá důležitá věc. Přinesl nám nový systém hry. Navíc se snažíme na sobě pracovat a udržovat se. I když to nejde, jsme v pohodě hlavou, pořád věříme, jako dneska,“ hodnotila Peslarová, odborníky označovaná za jednu z nejlepších světových brankářek.

Dlouhodobě působí ve Švédsku, takže protihráčky dobře znala. „Kromě jedné holky znám celý tým. Věděla jsem, čeho jsou schopné. Proto tam nebylo nic, co by mě dneska překvapilo,“ hodnotila česká brankářka. „Hrají taky trpělivě, nemohly se prosadit, tak to zkusily takhle na teč. V tom jsou hodně dobré a budou na to asi sázet v dalších zápasech. Pro mě to bylo dost mentálně náročné zůstat v celém průběhu ve hře,“ vrátila se k jediné trefě Švédek. Jinak moc práce neměla. Ale udržovala se neustále v napětí.

Češky zdolaly Švédsko 3:1, dvakrát se prosadila Tereza Vanišová
Češky zdolaly Švédsko 3:1, dvakrát se prosadila Tereza Vanišová

Češky prožívají hodně emotivní dny. Vychutnávají si premiérovou účast na olympijských hrách, v pátek se byly podívat na slavnostním zahájení.

„Je to něco neuvěřitelného. Nedá se to slovy popsat, člověk si to musí zažít, aby zjistil, o čem to je. Hodně holkám v tu chvíli naplno došlo, kde jsme a co jsme dokázaly. Každá z nás z toho má neuvěřitelný zážitek,“ popisovala emoce z otevírací show v Ptačím hnízdě.

Navíc dokážou do dění vtáhnout i hokejové fanoušky v Česku. Ti poznávají, že i ženský hokej stojí za to sledovat. Odhodlané to jenom potvrzují.

„Je to neskutečný pocit. O tomhle jsem já jako malá holka přesně snila, že budu někdy moc takhle vzhlížet ke starším hráčkám. Bohužel v Česku tohle nebylo, a jsem nesmírně ráda, že se teď o našem ženském hokeji u nás ví. A malé holčičky, co teď vyrůstají, můžou vzhlížet k jedné z nás a to samé jako my si prožít za pár let taky. Je důležité, jak jsme náš ženský hokej pozvedly a snad to bude trvat dál,“ tvrdí Peslarová.

Češky mají po dvou zápasech plný bodový zisk. A je zřejmé, že o prvním místě ve skupině nejspíš rozhodne vzájemný zápas s Japonskem.

„My jdeme den ode dne, nezáleží, s kým hrajeme. Jdeme do každého utkání jako do posledního. Teď bude den bez zápasu, program zatím nevíme, jestli si odpočineme, nebo ne. Pak jdeme do dalších dvou utkání. Může se stát všechno, můžeme vyhrát, prohrát, jak se vyspíme,“ smála se česká brankářská jednička.

Je zřejmé, že první místo ve skupině by se dámám náramně hodilo. V tom případě by se v další fázi měly vyhnout těm nejobávanějším soupeřkám.

Góly

Domácí: 18:23. Vanišová, 33:56. Hymlárová, 54:03. Vanišová

Hosté: 39:17. Murénová

Sestavy

Domácí: Peslarová (Švejdová) – Pejšová, Lásková, Kolowratová (A), Čajanová, Tejralová, Horálková, Radová – Mrázová (A), Mlýnková, Vanišová – Křízová, Pejzlová, Neubauerová – Mills (C), Hymlárová, Přibylová – Serdar, Lédlová, Bukolská – Pátková.

Hosté: Söderbergová (Bomanová) – Nylénová-Perssonová (A), Bergströmová, Fällmanová, Adolfssonová, Kjellbinová (A), Waxinová, Anderssonová, Berglundová – Bouvengová, Ljungblomová, Löwenhielmová (C) – Lundinová, Wikner-Zienkiewiczová, Nordinová – Johanssonová, Johanssonová, O. Carlssonová – Murénová, Hjalmarssonová, Petersonová.

Rozhodčí

Lieffersová (CAN), Manthaová (CAN) – Mochovová (RUS), Spresserová (USA)

Stadion

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Japonsko 4 2 1 1 0 13:7 9
2. Česko 4 2 0 1 1 10:8 7
3. Švédsko 4 2 0 0 2 7:8 6
4. Čína 4 1 1 0 2 7:7 5
5. Dánsko 4 1 0 0 3 7:14 3

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud