7. února 2022 • 11:40

SESTŘIH: Česko - Dánsko 2:3. Ztracené vedení i možnost vést skupinu

Autor: iSport.cz, zoh, ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

České hokejistky prohrály na olympijských hrách v Pekingu s Dánskem 2:3, ve třetím duelu ve výkonnostně horší skupině B ztratily první body a promarnily šanci si s předstihem zajistit účast ve čtvrtfinále. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny zůstávají s šesti body druhé o bod před třetí Čínou a o tři před Dánskem. Postup do play off při premiéře pod pěti kruhy si mohou Češky zajistit v případě bodového zisku v úterním závěrečném utkání s Japonskem, případně při zaváhání Číňanek či Dánek se Švédkami.



Český tým dvakrát vedl po brankách Anety Tejralové a Kateřiny Mrázové, ale Dánky srovnaly kroky díky Josefine Jakobsonové a Michelle Weisové a v čase 40:49 rozhodla Silke Gludová. Seveřanky, které loni v Calgary z 10. místa sestoupily z elitní kategorie mistrovství světa, se dočkaly při premiéře na OH prvního zisku.

Po úvodních výhrách nad Čínou a Švédskem shodně 3:1 se do české branky místo zkušené Kláry Peslarové postavila devatenáctiletá Viktorie Švejdová. Do první velké šance se dostala po individuální akci Lédlová, ale brankářka Repstocková-Rommeová zasáhla. V 6. minutě získala puk Křížová a nabídla ho mezi kruhy Tejralové, která otevřela skóre.

Góly

Domácí: 09:15. Jakobsenová, 24:28. Weisová, 40:49. Gludová

Hosté: 05:48. Tejralová, 23:01. Mrázová

Sestavy

Domácí: Repstock-Rommeová (L. Jensenová) – Asperupová, Frandsenová (A), Melbergová, Jacquetová (A), Andersenová, Refsgaardová, Skott Dahlová – Gludová, Perssonová, Jakobsenová (C) – N. Jensenová, Weisová, Hansenová – Petersová, Friis-Hansenová, Funch Östergaardová – Brix Nielsenová, Skriverová, Oksbjergová – Russellová.

Hosté: Švejdová (41. Peslarová) – Pejšová, Lásková, Kolowratová (A), Čajanová, Tejralová, Horálková, Radová – Mrázová (A), Mlýnková, Vanišová – Křízová, Pejzlová, Neubauerová – Mills (C), Hymlárová, Přibylová – Serdar, Lédlová, Bukolská – Pátková.

Rozhodčí

Furbergová, Senuková – Clarkeová, Strongová

Stadion

Sportovní Centrum Wukesong

Zvýšit mohla Mlýnková, ale zakončení do odkryté branky jí znemožnila Brixová. V polovině úvodní části se dostala do úniku Jakobsenová a bekhendovým blafákem vyzrála na Švejdovou. Češky pak nevyužily přesilovku a samy se ubránily ve dvou oslabeních. Náskok Pacinovu výběru nevrátila ani šance Přibylové či při vyloučení Petersové možnosti Bukolské a Hymlárové.

Na dánské brankářce ztroskotala i v úvodu druhé části Lédlová. Ve 24. minutě po ideální křížné přihrávce Radové už zamířila u levé tyče do odkryté branky Křížová, ale z vedení se Češky těšily jen 87 sekund. Vanišová ztratila puk před brankou a Weisová podobně jako Jakobsenová uspěla se zakončením do bekhendu.

V polovině druhé části mohla po zaváhání Pejšové otočit stav Perssonová, ale Švejdová její forhendový blafák kryla. Český tým nevyužil tři početní výhody za sebou, největší šanci měla v 32. minutě Tejralová, jejíž bekhendový pokus kryla Repstocková-Rommeová.

Potom Pacinův tým nabídl dvě přesilovky Seveřankám a v té druhé při pobytu Radové na trestné lavici inkasoval. Po 49 sekundách třetí třetiny po asistenci Jakobsenové překonala osamocená Gludová Švejdovou. Tu pak v brance nahradila Peslarová.

Češky poprvé na turnaji prohrávaly a nedokázaly se s nepřízní skóre vyrovnat. Šance neproměnily Přibylová, Tejralová ani Lásková a v závěrečné power play, v jejímž závěru hrály Češky i devět sekund přesilovku, se stav už nezměnil.

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Japonsko 4 2 1 1 0 13:7 9
2. Česko 4 2 0 1 1 10:8 7
3. Švédsko 4 2 0 0 2 7:8 6
4. Čína 4 1 1 0 2 7:7 5
5. Dánsko 4 1 0 0 3 7:14 3

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Vstoupit do diskuse
5
Play off
Články odjinud


Články odjinud