11. února 2022 • 07:13

SESTŘIH: Česko – USA 1:4. Usilovný vzdor se smolným koncem, rozhodl vlastňák

Autor: iSport.cz, zoh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České hokejistky prohrály ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pekingu s vysoce favorizovaným týmem USA 1:4. Češky proti obhájkyním zlata senzačně vedly, poté co ve 25. minutě otevřela skóre Michaela Pejzlová. Američanky, které společně s Kanadou ženskému hokeji kralují, ale rychle vyrovnaly a ve třetí třetině rozhodly třemi góly o postupu do semifinále. Výborný výkon v historicky prvním česko-americkém souboji podala brankářka Klára Peslarová, která si připsala 55 zákroků.



Češky se podle očekávání dostaly od začátku pod tlak. Američanky měly více ze hry a ústřední postavou zápasu byla česká brankářka. V polovině první třetiny již měla na kontě deset zákroků, ustála ale i oslabení při vyloučení Radové.

V 11. minutě putovala na trestnou lavici za hrubost Murphyová, český tým se poprvé výrazněji usadil v útočném pásmu, gólmanku Cavallinovou ale neohrozil. Pokus Křížové byl zblokovaný a americká brankářka si nakonec v první části nepřipsala ani jeden zákrok. České hokejistky se staly šestým ženským týmem, který za třetinu neohrozil brankářku soupeře. A prvním od Turína 2006. To Peslarová měla osmnáct zákroků, velkou šanci ale řešit nemusela.

Na začátku druhé části Američanky nevyužily třetí přesilovou hru, do slibných příležitostí se v oslabení naopak dostaly Češky. Tři střelecké pokusy ale obrana zblokovala. Ve 25. minutě se ale Češky dostaly senzačně do vedení, když po akci Vanišové a Křížové zakončovila do prázdné branky Pejzlová.

Zámořské hráčky ale dokázaly rychle odpovědět. Po 48 sekundách vyrovnala z dorážky Knightová. Ve 34. minutě dostala za faul na Radovou pětiminutový trest Cameranesiová, Češky ale dlouhou početní výhodu nevyužily. Naopak do nejvýraznější šance se dostala Carpenterová, Peslarová ale její samostatný nájezd zlikvidovala.

V úvodu třetí třetiny Peslarová tým podržela při drtivém tlaku soupeře, ve 46. minutě jí po střele Knightové pomohla tyč, vzápětí ale podruhé kapitulovala. Střelu Steckleinové mezi betony nešťastně tečovala Pejzlová. V 57. minutě uklidnila devítinásobné mistryně světa dorážkou v přesilové hře Harmonová. Minutu před koncem se kouč Tomáš Pacina rozhodl odvolat brankářku, místo snížení ale Američanky navýšily vítězství.

Góly

Domácí: 25:47. Knightová, 46:49. Steckleinová, 56:51. Harmonová, 59:55. Coyneová-Schofieldová

Hosté: 24:59. Pejzlová

Sestavy

Domácí: Cavalliniová (Rooneyová) – Barnesová, Steckleinová (A), Harmonová, Kellerová, Bozeková, Dunneová – Knightová (A), H. Brandtová, Coyneová-Schofieldová (C) – Kesselová, Roqueová, Carpenterová – Zumwinkleová, Panneková, Cameranesiová – Murphyová, Compherová, Scamurraová.

Hosté: Peslarová (Zechovská) – Radová, Pejšová, Kolowratová (A), Čajanová, Horálková, Tejralová, Lásková – Vanišová, Pejzlová, Křízová – Neubauerová, Mrázová (A), Mlýnková – Přibylová, Mills (C), Pátková – Serdar, Bukolská.

Rozhodčí

Manthaová (CAN), Nurmiová (FIN) – Hammarová (SWE), Hanleyová (USA)

Stadion

Wukesong Sports Centre, Peking

Návštěva

636 diváků

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
0
Play off
Články odjinud


Články odjinud