12. února 2022 • 11:00

Nejlepší v historii! České dresy z Číny uchvátily zámoří: Jako ze Hry o trůny

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když váš oblíbený tým či reprezentace vybojuje sportovní úspěch hodný zápisu do historie, budou si fanoušci i s odstupem času pamatovat jména všech strůjců triumfu? V drtivé většině ne. V paměti ale bezpochyby utkví především to, co měli aktéři na sobě. A nemusí jít nutně jen o trikoty vítězů. Prestižní zámořský deník The Athletic se v anketě zaměřil na nejlepší hokejové dresy v historii olympijských her. A kdo vyhrál? Česká reprezentace a její úbory na letošním turnaji v Pekingu!



Jestli se někdo domníval, že novináři ze zámoří upřednostní na prvním místě trikoty, ve kterých Kanaďané či Američané vybojovali nejcennější kov, tak se mýlil. Redaktoři The Athletic si ve své anketě (podle pravidel mohli vybrat trikoty určité země pouze jednou) zamilovali české dresy z aktuální olympiády, na něž se vrátil státní znak. Ze sportovního oblečení národního týmu byl ohromen především Kanaďan Murat Ates, hokejový redaktor uznávaného serveru.

Zatímco většina kanadských dresů, které v historii Her oblékali například Mario Lemieux či Sidney Crosby , je podle zámořského experta vyloženě nudná, nad krásou českých trikotů s motivy rytířské zbroje se takřka rozplýval.

„Tyto krásky z Česka mají tak syté barvy a erb, díky čemuž si připadám jako ve Hře o trůny,“ prozradil Ates. „Dvouocasý lev? Orlice s korunami a drápy, ze kterých mám noční můry? Noc je dlouhá a plná hrůz, přátelé, a já jsem do těch dresů blázen,“ odkazoval autor píšící především o Winnipeg Jets na populární televizní seriál.

Atesovi dali za pravdu i ostatní kolegové z The Athletic, kteří anketu tvořili. Podle Seana Shapira jsou nynější trikoty národního týmu esteticky nejlepší. Největší slabost ale má pro dresy, ve kterých Češi s famózním Dominikem Haškem v brance vybojovali zlaté medaile na olympiádě v Naganu. A v reakci na volbu výše zmíněného kolegy si neodpustil i lehkou narážku na semifinále, které hvězdami nabitá Kanada v únoru 1998 prohrála po nájezdech.

„Chápu, proč bys nevybral jako Kanaďan, i když… asi stejně Kanada si nevybrala Gretzkého, aby střílel,“ napsal Shapiro. K českým trikotům z Nagana se upínala také Sara Civianová. Ani ne tak vzhledem k fenomenálnímu Dominátorovi, ale kvůli Jaromíru Jágrovi . „Český dres s tím jeho účesem? Nedivím se, že vyhráli,“ úsměvně zavzpomínala na ikonický „mullet“ kladenské legendy. Dresy pro Peking v očích zámořské experty vyhrály především díky jejich opírání se o historii země a smysluplným symbolům.    

Hned na druhém místě ankety the Athletic se umístil sportovní úbor USA z olympiády ve Squaw Valley 1960, kde Američané získali první zlaté medaile. Třetí místo obsadily tři korunky zlatých Švédů z Turína 2006. Mezi deset nejlepších olympijských hokejových trikotů podle prestižního deníku se například dostaly i dresy Slovenska pro Hry v Soči 2014. Slováci na šestém místě dokonce předčili sedmou Kanadu z Lillehammeru 1994 či osmý Sovětský svaz v Lake Placid 1980. Dostalo se i na japonský „puntík“ v Naganu.  

10 nejlepších olympijských dresů v historii podle The Athletic

1. Česko, Peking 2022
2. USA, Squaw Valley 1960
3. Švédsko, Turín 2006
4. Německo, Soči 2014
5. Finsko, Soči 2014
6. Slovensko, Soči 2014
7. Kanada, Lillehammer 1994
8. Sovětský svaz, Lake Placid 1980
9. Japonsko, Nagano 1998
10. Dánsko, Peking 2022

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
2
Play off
Články odjinud


Články odjinud